Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa89
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten89
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2576
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455253

Jelenlegi látogatók: 5
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Az íj hangolása

A történelmi íj hangolása

Mottó:

?Ha túl feszes a húr, azért nem, ha túl laza, azért nem tudsz a hangszereden játszani:?

/Buddha tanítása/

 

Ma arra, hogy a történelmi íjat is hangolni kell, szinte senki sem gondol. Pedig e nélkül komoly eredményt elérni a történelmi íjakkal ma már éppen annyira lehetetlen, mint az olimpiai vagy csigás íjak esetében.

De mit is kell összehangolni?

Az íjászt, az íjat és a vesszőt.

A folyamatot az íjásszal kezdjük, hiszen az ő testalkatához, erejéhez, húzáshosszához kell a megfelelő íjat megtalálnunk. Ideális esetben van egy olyan, különböző súlyokkal terhelhet csigás erőmérőnk, vagy rugós mérlegünk amellyel lemérhetjük sportolónk feszítőerejét. Pihenők közbeiktatásával egyre nagyobb feszítőerő megtartását követeljük meg tőle 30 másodpercig. Erőlködése könnyen megfigyelhető a húzó kéz könyökének remegésén. Olyan íjat válasszunk a számára, amelynek 30 másodpercig tartó megfeszítésére minden erőlködés nélkül képes! Nagyon fontos, hogy a kiválasztásnál legyünk figyelemmel az íjász húzáshosszára, s arra a sajnálatos tényre, hogy íjkészítőink egyrészt más-más húzáshosszra adják meg íjaik feszítőerejét, másrészt ezek az adatok sem bizonyulnak minden esetben megbízhatónak. (46 fontos Kassai Szarvas íjam a saját húzáshosszomon 40, míg 40 fontos Grózer Magyar íjam ugyanekkora húzáshossznál 46 fontosnak bizonyult!)

A következő lépés, hogy olyan íjtípust válasszunk, amelynek húrhossza az íjász 90%-os húzáshosszának legalább a duplája. Ha beszereztük a megfelelő íjat, következhet a megfelelő vessző kiválasztása. Amennyiben az íjász balról lövi ki a nyilat lágyabb (vékonyabb, pl. 8,2-es, 50 font felett esetleg 8,6-os), ha jobbról, akkor merevebb (vastagabb, pl. 8,8-as, 60 font felett esetleg 9,2-es) vesszőt válasszunk, 8 grammos heggyel, egyet tollazás nélkül, kettőt 4 hüvelykes tollakkal

feltollazva.

A hangolás előtt ellenőrizzük, és számozzuk meg a vesszőket! Görbe vesszővel eleve ne kísérletezzünk, s arra is figyeljünk, hogy a nyílvég (nyílajak) nincs-e esetleg ferdén felhelyezve! Fontos az is, hogy az íj jól legyen felajzva, vagyis a húr az íj középvonalában fusson. Ezt követően mérjük meg íjászunk vállmagasságát, majd a lőlapot úgy helyezzünk el a vesszőfogón, hogy középpontjának magassága azonos legyen az íjász vállmagasságával.

Majd az íjász 3-3 lövést adjon le a lőlapra 6, 9, 12, 15, 18, és 21 méterről. Ha a próbalövések során (jobbkezes íjászt feltételezve, aki vesszőit az íj bal oldalán lövi ki) 12 méter alatt a csupasz vessző balra tér el a tollazottakhoz képest ha lehetséges vékonyabb, rugalmasabb vesszőt válasszunk. Ha jobbra tér ki, vastagabbat, merevebbet. Ha a kitérés 15 métertől jelentkezik, a balra történő kitérésnél hosszabb vesszőre van szükségünk nehezebb heggyel, jobbra történő kitérésnél rövidebb vesszőt használjunk, könnyebb heggyel.

A hangolás során végezhetjük el a göb megfelelő beállítását is. Ha csupasz vesszőnk a tollazottak alá csapódik, a göb magas, ha fölé, a göb alacsony. Az íj és a vesszők megfelelő összehangolása természetesen aligha sikerülhet elsőre, még igen jó íjászt feltételezve sem egyszerű feladat. Akár hónapokig tartó kísérletezgetés, próbálkozások sora hozhatja meg a kívánt eredményt. Mégis érdemes vele foglalkozni, hiszen általa jelentősen csökkenthető a szórás, javítható a lőeredmény.

A módszer gyakorlott íjászaink felszerelésének ellenőrzésére is alkalmas. Ebben az esetben nem kell feltétlenül a csupasz vesszőt is használnunk. Mindössze három lőlap felhasználásával lövessük íjászainkat háromszor 6-9-12, 15-18-21, 24-27-30 méterről. Az összesen 81 lövés találati értékei a lőlapban megfelelő eligazítást nyújthatnak arra vonatkozóan, hogy az általuk használt vesszők mennyire felelnek meg az íjuk erejéhez, húzáshosszukhoz viszonyítva, illetőleg, hogy a göb megfelelő magasságban van-e az idegen. Számozott vesszők esetében minden egyes vessző viselkedését figyelemmel kísérhetjük, megismerhetjük, és ez komoly előnyt jelenthet a versenyeken is.

A felszerelés összehangolásának paradoxona abban rejlik, hogy helyes lövéstechnikát csak jól összehangolt felszereléssel tudunk tanítani a kezdőknek, ugyanakkor, mivel a helyes lövéstechnikát még nem sajátították el, a felszerelésük összehangolását nem képesek elvégezni. Éppen ezért számukra az íjhoz való vessző kiválasztásához olyan jó lőképességű íjásztársunk segítségét kérjük, akinek a húzáshossza a lehető leginkább megegyezik a kezdőével.

Az alumínium, karbon és A/C/E vesszőkön kódszámok jelölik a vessző rugalmasságát. Hasonló rendszert alkalmaz a Szalóky-Kelemen cég is: az általuk gyártott fa vesszőkön mai számokkal jelezik, hogy az adott vesszőt hány font feszítőerejű íjhoz javasolják használni.

Aki igazán eredményesen kíván a történelmi íjászattal foglalkozni, annak a számára elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ne maga állítsa össze a nyílvesszőit. Ez jelentheti azt, hogy külön vásárol vesszőt, hegyet, tollat, nyílvéget, és otthon saját maga készíti el a nyilait, de jelentheti azt is, hogy speciális igényeivel keresi fel valamelyik vesszőkészítőt. Tapasztalataim alapján a vesszőkészítők nem zárkóznak el az ilyen igények elől, többségük azt szívesen és pontosan teljesíti. Hiszen ennek révén egy megbízható törzsvásárlót tudhat a magáénak. Nem árt azonban figyelembe vennünk, hogy hazai vesszőkészítőink közül hol egyik, hol másik felkapottabbá, divatosabbá válik, valósággal elborítják a megrendelések, amelyeket nyilvánvaló okokból nem szívesen mond le. Ilyenkor pedig az ?átfutási idő? jelentősen megnőhet. Speciális igényeinknek megfelelő vesszőinket tehát ajánlatos mindig időben megrendelni!

Az íj és a nyílvessző összehangolásához az alábbi táblázat nyújthat segítséget.

Lőtáv méterben

Kitérés balra Kitérés jobbra

6, 9, 12

Vékonyabb, rugalmasabb vesszőt kell választani. Vastagabb, merevebb vesszőt kell választani.

15, 18, 21

Hosszabb vessző kell, és/vagy nehezebb hegy. Rövidebb vessző kell, és/vagy könnyebb hegy.

24, 27, 30

Ellenőrizzük a felajzást! Rövidebb és/vagy magasabb tollazást használjunk Ellenőrizzük a felajzást! Hosszabb és/vagy alacsonyabb tollazást használjunk

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva