Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa86
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten86
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2573
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455250

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

A történelmi íjak fajtái

Mottó:

?A jó lövéshez három dologra van szükség. Jó íjra, jó vesszőre és jó íjászra.?

/Vozár András/

A lovasnomád népek (hun, magyar, török, mongol stb.) összetett íjainak átlagos lőtávolsága nagyobb az angol íj kb. 20 méteres lőtávjánál, ugyanis a reflexió eredményeképpen a nomád íjak gyorsabban lövik ki a nyílvesszőt mint a botíjak. Egy mai, nem az eredeti "recept" alapján készült 40 fontos íjjal is el lehet lőni 200 méterre. A nomád népek harci íjai viszont néha még meg is haladták a 80 fontot és nem mellékes, hogy ezen íjak reflexiója jobban kiképzett volt mint egy vadászíjé. Tehát egyáltalán nem tűnik túlzásnak hogy a lovasnomád népek harci íjainak az átlagos lőtávja 300-400 méter körüli. A korabeli feljegyzések szerint, míg a honfoglalók nyilai arattak az ellenség soraiban addig az európai íjászok nyílvesszői félúton földre estek. A nyíl átütőerejét mutatja, hogy a honfoglaló magyarok nyilai a páncélt is átvitték. A valaha dokumentált legnagyobb lőtávolságot egy török íjjal érték el, ez több mint 800 métert jelent (a Boszporusz átlövése).

Az összetett íjak élettartama több év, köszönhetően a szerkezeti anyagok nagyobb szilárdságának. Ezen íjak a felajzott állapotot is hosszabb ideig bírják mint az egyszerű botíjak. (Egy honfoglaló 6 óránként cserélte a felajzott íját.) A hagyományos visszacsapó íjak elkészítése a különleges anyagok nehéz beszerezhetősége és a bonyolult gyártási folyamat miatt legalább egy évig eltartott, a mai íjak viszont pár hét alatt elkészülnek.

A ma hazánkban kapható és használatos történelmi íjakat alapanyaguk, méreteik és alakjuk szerint négy fő csoportra oszthatjuk.

Történelmi íjak eredeti alapanyagok felhasználásával készült rekonstrukciói

Némi ügyességgel és türelemmel bárki tud faragni magának tiszafából egy jó angolszász hosszú íjat (long bow-t). Ahhoz azonban, hogy megalkossuk a honfoglaló magyarság íját, nem csak időre és ügyességre van szükség. Az alapanyagok beszerzése (szarvas csánkín, szaru, halenyv) legtöbbünket megoldhatatlan feladat elé állítaná. Ha régészeti szempontból is szigorúan vennénk a történelmi íj fogalmát, akkor csak ilyen íjakkal versenyeznénk, és minden bizonnyal nem lennének versenyek, vagy ha igen, azokon az íjászok döntő többsége hosszú íjjal lőne, csak elvétve találkozhatnánk egy-két magyar, török, mongol íjjal. Napjainkban több íjkészítő gyárt ilyen íjakat. Egy hosszú íj ára 50, egy magyar íjé 350 ezer forint. Elsősorban a kísérleti régészet számára alkalmasak, vagy gyűjtőknek valók. Sport célokra ? főként a pusztai íjak ? kevéssé felelnek meg.

 

Történelmi íjak modern alapanyagokból készült utánzatai

Formájukban és méretezésükben azonosak a történelmi íjakkal, ám alapanyaguk laminált fa vagy üvegszálas műgyanta, esetleg egyéb modern anyag. Nem csak olcsóbbak az előző kategória íjainál, de használati tulajdonságaik is jobbak. Könnyebbek, dinamikusabbak. Ugyanakkor a lehetőségekhez képest pontosan követik a történelemből ismert formákat és méreteket. Sajnos emiatt a pusztai íjak legtöbbje nem felel meg a mai követelményeknek. Ennek oka, pl. az ősmagyar íj esetében az, hogy az íj a mai átlagos testmagassághoz, s az ebből eredő húzáshosszhoz képest kicsi. Egy arányos testalkatú, 160 centiméter testmagasságú férfi ? amilyenek tudomásunk szerint honfoglaló eleink többsége volt ? húzáshossza, ha szájszegletig feszíti az íjat, kb. 63 cm (25 col). Fábián professzor íjrekonstrukciójában 123 centiméterben határozta meg az ősi magyar íj ideghosszát. Ha 180 centi magasságú íjászt feltételezünk, húzáshossza már 74 cm (29 col), a hozzá arányos méretű íj ideghossza pedig meghaladja a 140 centimétert.

 

Modern alapanyagokból készült történelmi jellegű íjak

Elsősorban merevszarvú, összetett reflex, azaz pusztai íjakról van szó. Az emberi testméretek általános növekedése és az íjászok jól használható íjak iránti igényei hozták létre az e csoportba sorolható íjakat. Közös jellemzőjük a modern alapanyagokon túl az, hogy csak formájukban követik a történelmi íjakat, méreteik már nem felelnek a régészeti leletekből, vagy néprajzi kutatásokból ismert adatoknak. A fent elmondottakból következik, hogy a mai magyar történelmi íjkészítésben és íjászatban két, időnként konfliktusoktól sem mentes, irányzat alakult ki.

Az egyik tábor ragaszkodik a ?teljes? történelmi hűséghez, ami alatt ? elfogadva azt, hogy az íjak nem természetes alapanyagokból készülnek ? a forma és méret azonosságot értik. Valódi történelmi íjnak csak a méret és forma azonos íjat tekintik, történelmi íjászatnak, ?hagyományőrzésnek? pedig kizárólag ezek használatát.

A másik tábor lazábban értelmezve a történelmi hűséget, jó íjakat akar készíteni és használni, ezért egyáltalán nem tartja kifogásolandónak, hogy az íjak méretezése a modern kor igényeihez igazodik, megtartva és megőrizve az íjak ősi formáját.

 

Modern alapanyagokból készült fantázia íjak

A történelmi íjászok igényei, és az íjkészítők ötletessége hívta életre ezt a csoportot. Mivel nem csak anyagukban, méreteikben, de már formájukban sem követik a történelemből ismert íjakat, nem nevezhetőek történelmi jellegű íjaknak sem. Az egyre jobb teljesítmény, a pontosabb lövés, az íj dinamizmusának növelése érdekében történtek változtatások a markolat kiképzésén, az íjkarok formáján. Ebbe a kategóriába sorolható a gyártók által felnőtt szkíta íjnak nevezett nem középlövő vadászreflex íj, a polcos markolatú ?ősmagyar?, vagy éppen a gyors íjnak (fleet bow) keresztelt öszvér, amely a hosszú íj és a vadászreflex jó tulajdonságait kívánja egyesíteni.

Az ilyen íjjakkal hivatalos MÍSZ versenyeken nem lehet rajthoz állni, de az örömíjász versenyeken sem látják szívesen. A fantázia íj tulajdonosa számíthat rá, hogy csak versenyen kívül lőhet, és arra is, hogy jó néhány epés megjegyzést kell elszenvednie íja miatt. Éppen a fantázia íjak megjelenése késztette arra a MÍSZ Történelmi Íjász Szakmai Bizottságát, hogy versenyszabályzatában pontosan meghatározza azokat a formai és méretbeli paramétereket, amelyekkel egy íjnak rendelkeznie kell ahhoz, hogy tulajdonosa vele a hosszú íj, vagy a pusztai íj kategóriájában rajthoz állhasson. A fentiek miatt érdemes megismerkednünk ezekkel a rendelkezésekkel.

 

Pusztai íj:

Magyar és egyéb pusztai íjnak tekintendő az az íj, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

? Merevszarvú, visszahajló reflexíj. Merev, nem hajló szarva az íj dinamikus munkájában nem vesz részt.

? A merev szarv hossza a könyöktől a húrbeakasztásra szolgáló horonyig mérve nem kevesebb 8 cm-nél.

? Ideghossza felajzott állapotban nem több 160 cm-nél.

? Az idegnek az íj teljes hosszában az íj középvonalában kell futnia.

? Markolata oldalirányban nem aszimmetrikus, oldalirányú szélessége nem kevesebb, mint 15 mm.

? Az íjon a göb kivételével más segédeszköz nem lehet.

? Az íj szétszerelhető nem lehet.

? A markolaton a védőréteg (vékony bőr vagy bandázs, amely a vessző alátámasztására nem alkalmas) a vessző kifutási középpontjától felfelé maximum 2,5 cm lehet.

? Az íj felső reflexén semminemű célzást segítő festés, bandázsolás vagy egyéb jelölés nem alkalmazható.

? Az íjon a bandázs csak egyszínű lehet.

 

Hosszú íj

Hosszú íjnak tekintendő az az íj, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

? Markolatának a középvonaltól mérve legkevesebb 3,1 mm (1/8-ad inch) vastagságúnak kell lennie.

? A markolaton megengedett a vessző megvezetésére szolgáló polc kialakítása.

? Az ideg kizárólag a beakasztási pontokon érhet hozzá az íjhoz, és ettől a ponttól az íj közepéig folyamatosan távolodnia kell az íjtól.

? Az idegnek az íj teljes hosszában az íj középvonalában kell futnia.

? Az íjon a polc és a göb kivételével más segédeszköz nem lehet.

? Az íj felső reflexén semminemű célzást segítő festés, bandázsolás, vagy egyéb jelölés nem alkalmazható.

Könnyű belátni, hogy sem a felnőtt szkítának, sem a fleet bow-nak nevezett íj a fenti két kategória egyikébe sem sorolható be. A ?felnőtt szkíta? nem merevszarvú reflexíj. A gyors íj esetében pedig, a hosszú íjakra vonatkozó azon kritérium nem teljesül miszerint az idegnek az íj középvonaláig folyamatosan távolodnia kell az íjtól. Ugyanezen okból zárhatóak ki a versenyeken azok a hosszú íjak, amelyek pisztolyfogású2 markolattal készültek.

A mai magyar történelmi íjászatban használatos és a hivatalos versenyszabályok által engedélyezett íjak tehát két nagy csoportra oszthatóak formájuk, ill. működésük módja alapján. Az első, kialakulásukat tekintve a régebbi csoportot alkotják a botíjak, amelyek ajzatlanul egyenesek, vagy ha íveltek a felajzáskor az ívvel azonos irányban hajlanak meg. Formájukból eredően lényegesen kisebb energia tárolására alkalmasak, kevésbé dinamikusak. Emiatt a hosszú íjat használó íjászok kénytelenek az azonos teljesítmény eléréséhez erősebb íjjal lőni, mint a pusztai íjak tulajdonosai. Jellemző, hogy a férfiak 50 font (22,26 Newton) feszítőerőnél gyengébb íjjal nem lőnek. Az általánosan elterjedt feszítőerő 60-70 font.

A második csoportba a merevszarvú reflex (pusztai) íjak tartoznak. Ezek az íjak ajzatlanul íveltek, felajzáskor az ívvel ellentétes irányba hajlanak meg. Rugalmas karjaik végébe egy-egy erőkarként működő merev szakasz van becsapolva. Dinamikusabbak a bot (hosszú) íjaknál. A felnőtt férfiak mezőnyében csak elvétve és egyre ritkábban lehet találkozni 50 fontot meghaladó feszítő erejű pusztai íjjal.

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva