Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Távlövés

A tavasz beköszöntével a Keszi Íjászok is késztetést éreztünk arra, hogy a zárt termi edzések után, újra a szabadban gyakoroljunk . Időközben új típusú íjak kerültek beszerzésre.  Ez felvetette kérdést: ugyan milyen messze tudnánk lőni,  ha megfelelő terepen neki huzakodnánk ,és minden erőnket összeszedve  egy nagyot pendítve a lehető legmesszebb repítenénk nyilainkat.

 

A Tündérkerti bemelegítés után az elszántabbak az egyik polifoam céltáblával a hátán elindultunk a nem messze levő szépen gondozott rétre, végrehajtani a nagy hadi tettet!
Az idő csodaszép, kellemes tavaszi napsütésben értünk a helyszínre. Első lépésben  Krisztián barátunk az általa hozott kerekes mérővel  lemérte a mező hosszát  átlós irányban (így volt a leghosszabb). Az eredmény 220 méter.
A fent említett céltáblát pontosan 100 méterre helyeztük. Ez is egy rendesen szokatlan táv volt a Tündérkerti 20 méterhez képest !
Gábor, kinek tulajdonában egy Grózer biokompozit  íj lett a fő fegyver, a maga 48 font erejével. Ehhez  modern könnyű karbon vesszőt vásárolt és most ezekkel próbálkozott. Mi többiek szemünket igyekeztünk a repülő vesszőre fókuszálni, miután az elröppent, de az bizony nagy gyorsulással eltűnt a kéklő égen. Ezután sorban  próbálkoztunk, Krisztián az új 46 fontos Centaur íját próbálta legnagyobb teljesítményre sarkalni. Ehhez aluminium  és fa vesszőt használt . Ezek közül sem láttuk mindegyiket, így aztán az, hogy hová érkeztek a nyilak, csak a helyszíni szemle döntötte el. Magam is próbálkoztam a szintén új 42 fontos Centaur íjammal.
A helyszíni szemle eredménye: az íjak a 200-220 méteres távot teljesítették, de ez csak az első próbálkozás volt, és ha valamit sikerül a lövés technikáján javítani,remélhetően még tudjuk növelni a távot !
Ezek után a 100 méterre lévő céltáblára koncentráltunk, és meg próbáltuk eltalálni. Charlie,és Márti akik a már jól bevált és megszokott íjaikat használták nagy meglepetésünkre igen jó közelítéssel remekeltek, mindezt avval tetézve, hogy Charlie el is találta a céltáblát, amit az elismerés Hujj-hujj Hajrá ?jával  igazoltunk !
Még egy ideig próbálkoztunk, pendítettük az idegeket, de ahogy a Nap lehanyatlott a mezőt környező erdő fái mögé , kezdett hűvösre váltani az idő, így lassan szedelőzködtünk és az utolsó ?szedés? után (megjegyzendő: Charlie megtalálta az erdőbe röppent nyilat is, amit már elveszettnek hittünk!) lassan vissza gyalogoltunk a Tündérkert felé, és így nagyon eredményes napot zártunk !
Ezek után elhatároztuk :amikor csak lehetséges ezt meg fogjuk ismételni!

Mindez történt : 2012 Kikelet havának 17 napján

Lejegyezte :
Mogyorósi Imre

Utóirat: Már  másnap folytattuk a távlövészetet. 100 méteren egymás fölé helyeztünk 2 vesszőfogót, így a találatok is sűrűbbek lettek....

KÉPEK

TOVÁBBI VIDEÓK

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva