Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

2012 Tavaszi Napéjegyenlőség

Mi a Keszi Íjászok a tél elmúltával meghirdettük, az immár hagyományos tavaszünnepi szertartásunk megtartását. Az idő csodaszép tavaszi napsütéssel kedveskedett, és a téli időszak alatt kissé visszaesett kedv is újra megjelent. Íjat ragadva már kipróbáltuk a szabadtéri gyakorlást, és mivel pár új és nagyobb teljesítményű fegyver is került az íjászokhoz egy új területen próbáltuk ki a távolabbra lövést. A dolog úgy néz ki, hogy ennek is komoly jövője lesz!

Közben elérkezett Kikelet havának 20-ik napja, és mi felkészültünk, de az ünnepségünk egyik fénypontjáról, a Szertűz gyújtásáról (tüzes nyilakkal) sajnos le kellett mondanunk! Az időjárás úgy alakult, hogy hosszabb ideje a csapadék hiányos szárazság miatt országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe. Így aztán a máglya építése elmaradt, helyette a tűzrakó helyen néhány fáklya fénye jelképezte a későbbi Szertüzet.

Estefelé öt óra tájban szépen gyülekeztünk, megérkeztek a padok is az asztallal. Hogy ünneplés közben még véletlenül se éhezzünk az újonnan érkezők különböző üvegekkel, és élelmiszerekkel díszítették fel az asztalok lapját. A szép csendes naplementét követő hűvös erdei fuvallatokat igyekeztünk belsőleg különféle gyümölcs párlatokkal enyhíteni. Egy érdekes kémiai kísérletre is sor került, mert egyik társunk Krisztián (aki ígéretes íjászunk is) szabályos kémcsövekben birsalma párlatot kínált fel, hogy ilyen módon növeljük belső hőmérsékletünket. A kísérlet kiválóan sikerült, nem fáztunk,viszont mellékhatásként a beszélő készségünk feltűnően javult!
A beszéd az ünnepekről szólt, azokról amelyek már megszűntek, és az olyanokról amiket a hagyomány őrzők újítottak fel. Ilyen lett immár a Napéjegyenlőség is melyet most már országosan is megünnepelnek az íjász hagyományőrzők.
Eljött az idő, mikor is a Szertűz gyújtás ideje következett , ezért lángra lobbantak a fáklyák, amiket kőrbe álltunk, és ekkor András társunk megkérte a kőrben állókat, hogy fogják meg egymás kezét. Ekkor elmondottuk azt az imát amit a világon mindenhol ismernek, és minden nyelven használatban van: a Mi Atyánk-ot! Majd András rövid elmélyülésre invitálta résztvevőket. Ennek elősegítésére a kezében lévő keleti hangtálat megütve a finoman csendülő és hosszan tartó rezonancia a közben beállt teljes csendben valóban elvitte a kívánságokat és óhajokat egy magasabb szintre, talán szakrális dimenziókba.

Ezután a kőr lassan feloszlott, és elfoglaltuk helyünket az asztalok körül, ahol már Kálmán barátunk sült csirke combjai mosolyogtak ránk a tálcán. Közben teljesen besötétedett, az égen megjelentek a csillagok, ez okot adott arra, hogy a körünkben jelenlevő gyermekeknek kis bemutatót tartsak a pillanatnyi tavaszi égbolt látványából. (Később ezt néhány felnőtt társunk is igényelte.) Ehhez segítségemre volt egy zöld színű lézer sugaras mutató eszköz, ami bizony már korunk technikai vívmánya, de a gyerekek nagyon díjazták, hogy pontosan rá lehetett mutatni az ég csodáira.
A jóízű beszélgetés közben az étkek lassan elfogytak, és mivel mindenkinek jutott, hiány érzete senkinek sem volt az est folyamán, még vidám adomákból sem. Sokunknak volt története, és  vidám nevetések közben borozgattuk el a ballagó időt.
Összességében tehát most már elindulhat a tavasz, mi Keszi Íjászok megtettük a magunkét ennek érdekében. Remélhetően az őszi Napéjegyenlőség kezdetéig sok nyíl repül majd általunk minél pontosabban a célok felé!

KÉPTÁR

Lejegyezte:
Mogyorósi Imre
törzsfő

Utóirat: Borsos Imre barátunk nagyon hiányoztál!

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva