Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Gyermeknap a Tündérkertben

2012 Ígéret havának utolsó Vasárnapján ismét a gyermekek vették birtokukba a két mamutfenyő környékét, ahol parkosítás, padok és asztalok telepítése tette hangulatossá a környezetet. Az előzetes programnak megfelelően a Keszi Íjász csapat is készült, hogy illendően beöltözve és fegyverkezve egy bemutatóval színesítse e nevezetes napot.

 

Az Íjászok egyik embere Zsolt, már előre beépült és az óriás fenyők árnyékában felállított sátrában a fa faragására tanítgatta az érdeklődőket. Déltájban a csapat a Tündérkertben gyülekezett, felállította a céltáblákat és biztonsági zónát alakított ki. Ezután a főpróba következett, rövid megbeszélés, egyeztetés a kedves zenész Barátainkkal, majd a hírnök csapat elindult a tisztás felé. Útközben végig szólt a török síp, a dob, felhangzottak az ökörszarv kürtök, no és a karikás ostorok csergetése. Mindennek az volt a célzatja, hogy felhívja a Gyermekek és az ő Szülők figyelmét, hogy nem akárkik érkeznek ! A tisztás közepén azután hangos szóval invitáltunk minden érdeklődőt, a bemutatónkra. A kis csapat ezután lassan elindult visszafelé, a már fent említett zenés kísérettel, ekkor Zsolt is letette favésőjét, felvette prémes süvegét, megmarkolta íját, tegezét és csatlakozott hozzánk.

Visszaérkezve a Tündérkertbe egy kis idő múlva megtelt a nézők számára kijelölt terület. Ekkor meglepetésünkre különleges vendégek érkeztek. Mint kiderült az éppen hazánkban tartózkodó Thai-földről érkezett látogatók is megnézik bemutatónkat !

Így hát felállt a csapat a nézőkkel szemben, és a szokásos harci kiáltás hangzott el köszöntés képpen. Ezt a közönség a gyermekekkel együtt, kérésünkre lelkesen viszonozta. Megkezdődött a bemutatónk, rengeteg nyíl vágódott a céltáblákba látványosan. A különleges hegyű zengő nyilak is becsapódtak, amelyek sivítása nagy tetszést aratott !

Ezután meginvitáltuk a nézőket az íjak kipróbálására, ostorok csattogtatására és a dárdavetésre egy rövid oktatás keretében. Volt is jelentkező, és a gyerekek a nekik készült gyengébb erejű íjakkal próbálkoztak, külön területen. Mindenkit nagyon vonzott a mi híres személyiségű Ottó nevű bábunk, aki mint keresztes vitéz egy ideje vállalta a céltábla szerepét. Valahogy szívesebben választották célul, mint az unalmas céltáblát. Különösen mikor betaláltak a sisak-rostélyon, mint a mi honfoglalás kori eleink ! Bizony odajöttek hozzánk a Thai-földről érkezett hölgyek és férfiak is, és mint egy teljesen más kultúra küldöttei ők is kíváncsiak voltak az íjak használatára. Érdeklődve nagy türelemmel fogadták, ahogy kezeiket ujjaikat beállítottuk az íjon, és elröppentek a vesszők . Megható volt, ahogy egyesével a próba után a hölgyek mosolyogva felénk fordultak, két tenyerüket összetéve meghajoltak,így köszönve meg segítségünket és az élményt. Ezt minden nyelvi nehézség nélkül is megértettük. Egyik fiatal emberük a karikás ostort is kipróbálta, és sikerült is, a csattanás igazolta eredményességét.

Reméljük egy kis élménnyel gazdagítottuk a Magyarországi látogatásukat. Természetesen sok fotó is készült, a beöltözött íjászokkal. Az íjjal való lövetés, egész késő délutánig eltartott, míg végül azért lassan kiürült a Tündérkert. Mi is kellemesen elfáradtunk , Zsolt barátunk, az íját ismét favésőre cserélte és a lelkes gyerek sereg fáradhatatlanul kopácsolva készítette a fakanalakat és a faragványokat az Ő vezetésével. A gyerekek programja a mamut fenyők alatt tovább zajlott, és mi azzal a jó érzéssel hagytuk el a Tündérkertet, hogy aktív részesei lehettünk ennek a szép napnak !

KÉPTÁR

Lejegyezte:

Mogyorósi Imre

törzsfő

2012 május 31-én

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva