Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Távlövészet a Petneházi Gyepün

Úgy alakult, hogy lovas íjász barátunk Ruszák Mátyás meghívta a Keszi Íjász csapatot, miszerint kipróbálhatnánk az Ő gyakorló terét egy gyakorlással egybekötött íjászatra. Kaptunk az alkalmon, és egy szombat délután felmálházva a felszerelésünkkel útra keltünk a Petneházi rétre.

Velünk jöttek a Budajenői Levéd Őrsége két kiválósága, István és Miklós is.

Némi gyaloglás és cipekedés után üdvözölhettük egymást kedves vendéglátónkkal, aki éppen befejezte a fiatal lovas íjászok képzését. A már hagyományos ?Hujj hujj hajrá? kiáltással köszöntöttük egymást. Körbenéztünk, a táj nagyon szép, hatalmas mezők, erdővel körülvéve a közelben szinte semmi mozgás, csak a villanypásztorral körülvett mezőn békésen legelésző lovak sétálgattak távolabb. A céltáblák felállításakor rögtön elhatároztuk, hogy természetesen az ellenkező irányba fogjuk a nyilakat megereszteni ! András a velünk együtt érkezett gyerekekkel szépen elhelyezkedett a már ott levő vesszőfogó táblákhoz, és meg is kezdhették felügyelete mellett a gyakorlást. Kis bemelegítés után a két magunkkal hozott vesszőfogót egymásra helyezve egy ember magasságú célt állítottunk fel úgy 150 méternyire. Ezzel aztán el is kezdődött a célzott lövések leadása. A vesszők szálltak és bizony volt hogy 8 darab vessző állt a táblában (igaz a többi félszáz a tábla körül a laza talajban?.) .Hangulatos beszélgetéssel telt az idő amíg összeszedegettük az ?elkóborolt?nyilakat. Persze az igazi élmény az volt amikor a vesszőfogó táblából húztuk ki a saját nyilunkat! Közben András hangos dicsérő kiáltásai jelezték, hogy a gyerekek is eredményesen íjászkodtak.

Később megnöveltük a távot, úgy 50 méterrel, kicsit érdekesebbé téve a feladatot. Itt már jobban kerülték a vesszők a táblát! Azért azt érdemes megjegyeznünk, hogy fiatal tagunk Márk, vagyis a Tesó többször is beletalált a céltáblába. A magunkkal hozott távcső segítségével többször látható volt, hogy a sárga nokos vessző (ez volt a Tesóé) már megint célt ért egy halk távoli puffanás kíséretében. Ezek szerint a nemrég vásárolt íja beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Így hát aznap ő volt a legsikeresebb! A lövészet vége felé egy olyan különösen érdekes találat is esett, ami még talán a rekordok könyvébe is bele kerülhetne! Ezt bővebben a felvételek bizonyítják, ami erről a speciális találatról készült !

Lassan véget ért a gyakorlatozás, elbúcsúztunk Matyiéktól, aki még elmondta búcsúzóul, hogy egyszer a gyakorlást összekapcsolhatnánk egy kis sütögetéssel is! Ebbe mi bele is egyeztünk, mivel csapatunk rég vett részt ekkora létszámmal egy gyakorlatozáson, jó érzésekkel és élménnyel mentünk haza !

Lejegyezte :

Mogyorósi Imre

törzsfő

KÉPTÁR

 

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva