Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Napforduló 2012. december 21.

A 2012-ik év Álom havának 21-ik napján ismét megünnepeltük őseink hagyomány szerinti szertartását. Az időjárás bizony most is hidegre fordult, amint az már megszokott ebben az évszakban, de azért felkészültünk, megraktuk Szertüzünket a a Tündérkert egyazon területén, mely lassan kultikussá avatódik.

 

Délután öt órakor vette kezdetét a szertartás, melyet András keleti hangtálának hosszú csendülése jelzett. Az alacsonyan járó Nap már lebukott a horizonton, helyet adva az utolsó leghosszabb éjszakának, így teljes sötétségben, saját gyertyafényeinknél rövid beszéd hangzott el, a Napforduló jelenségéről. Megemlékeztünk azokról a magyarokról akiket bizony keményen megtörtek mert nem voltak hajlandóak ősi hitükről lemondani. Szó esett arról is, hogy a Honfoglalás korában a táltosok egy kerecsen sólymot eresztettek a magasba, hogy evvel is visszacsalogassák a fényt az égboltra.

Meg kell jegyezni, hogy néhányan a hideg idő ellenére is felöltöttük a hagyományőrző kaftánunkat. Például Ugron András barátunk ,aki maga is korhűen volt öltözve (még hozzá talán a leghitelesebben!) és az ő fiú unokája is így tisztelte meg ünnepünket. A tűzgyújtáshoz felajzottuk íjainkat, az idegre helyeztük a gyújtó nyilainkat majd azok elröppenve fellobbantották a Szertüzet ! Ezután következett a már szokásos beszélgetés, miközben a magunkkal hozott könnyű étkekkel, és italokkal próbáltuk a hideget ellensúlyozni, és persze a Szertűz melegével!

Ennek a Napfordulónak egyébként voltak érdekes egybeesései ! A hó elején mi íjászok megnézhettünk egy kiállítást, melynek a címe:?Emberek aranyban?. Nagyon érdekes volt, mert származási területünkről a messzi sztyeppéken talált szkíta temetkezési helyekből (kurgánok) feltárt királyi arany ékszereket, és felszerelési tárgyakat tekinthettük meg! Bizony jó volt látni, hogy az a kultúra legalább olyan színvonalas lehetett, mint kontinensünk nyugati feléé !

Egy másik érdekesség ,hogy éppen erre a napfordulóra esett egy másik ősi kultúra nevezetesen a maják által készített naptár közel ötezer éves periódusának vége ! Szertűz körüli beszélgetésünknek ez is tárgya volt.

Az este lassú de biztos hideg leheletével arra kényszerítette kicsi de lelkes csapatunkat, hogy utoljára kellemes ünnepeket kívánva egymásnak lassan elinduljunk hazafelé. Szertüzünk melegével lelkünkben, és az est élményeivel ért véget ez a Napforduló ünnepünk is.

 

KÉPTÁR AZ EMBEREK ARANYBAN KIÁLLÍTÁSRÓL

Lejegyezte:

Mogyorósi Imre

törzsfő

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva