Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Télűző Farsang

A Budakeszi Télűző Farsang és fánkfesztivál mulatságának rövid leírása a Keszi Íjászok részvételével

Jégbontó Havának 10-ik napján a már meghirdetett Télűzésre gyülekezett Budakeszi város lakossága a már szokott helyen, a Kultúrház parkolójában.

 

 

Mi íjászok hetekkel előtte elkezdtük a felkészülést, mert mint kiderült a mi jó öreg ló- vontatású sok hadiösvényt bejárt szekerünk bizony alapos javításra szorult. A négy kerék tisztítását, javítását és újjáépítésének munkálatait szét osztottuk magunk között . Természetesen az asztalos munkát az e szakmában járatos íjászok Domi és Zsolt végezték, kiválóan ! A szekér összeállt és megállapítottuk, hogy a szekérnek pont annyi kereke van amennyi kell, senkinek sem lett egy kerékkel többje (és kevesebbje sem). A máglyát is összeraktuk, ami a nagy hóesésben lassan egy hó borította kurgánra kezdett hasonlítani!

 

Mert bizony a Tél úgy gondolta, még egy kis időre tartja magát, mert reggeltől olyan hóesést és hideget produkált, hogy a délutáni farsangi gyülekezet rövid idő múlva úgy nézett ki mintha egyöntetűen mindenki hóembernek öltözött volna !

Megérkeztek a vendégek is, polgármester Asszonyunk és vele számos munkatársa, családjukkal és gyermekeikkel . Meglepetés volt, hogy üdvözölhettük a farsangolók között Haáz Sándort (a Szentegyházi Fili Gyermekkórus direktorát), aki megtisztelt minket jelenlétével. Végre én is megismerkedhettem vele, és miután bemutatkoztunk egymásnak mind a ketten a tarsolyunkhoz nyúltunk. Ő egy olyan lapos kulacsot villantott meg kínálásképpen amiben jóféle erdélyi szilva pálinka volt, viszonzásul én is előrántottam a saját lapos edényemet, amiben viszont fütyülős barack párlat lapult. Így aztán kölcsönösen megvédelmeztük egymást a hideg idő ellen. Később mint kiderült még sokan mások is hasonlóképpen felkészültek sokféle gyártmányú lapos divatos edényeikkel . Ezek szintén finom fagyálló folyadékkal voltak feltöltve : hiába a hideg ellen védekezni kellett !

Közben a gyülekezet is teljes lett, és a mi kedves műsorvezénylő és szélkiáltó barátunk jelét adta az indulásnak. Mi íjászok tehát körbekaptuk szekerünket, és a rajta helyet foglaló ifjú párral, és egy szekérderéknyi apró néppel megindítottuk a szokott városi körutunkat. A szekér rúdját idén is Attila barátunk irányította, bizonyítva ezzel kiváló tájékozódó képességét, mert egyszer sem tévelyedtünk el Budakeszi végtelen útjain . Menet közben számos népi rigmus hangzott fel (némi pajzán felhanggal), zenész barátaink kiváló muzsikájával, és a karikás ostorok csergetésével, valamint Zsolt barátunk, aki hiteles busó álarcában és subában ment elöl fülrepesztően ?szép? hangú kereplőjével. A menet ismét jó hosszúra sikeredett a vonulás közben csatlakozó nézőközönséggel, melyet sikeresen visszavezettünk a Kultúrház parkolójába .

 

Itt aztán további tréfás jelenetek lettek előadva a kőralakban álló közönség nagy tetszésére. Például a ?hivatalos rab? felelősségre vonása, a város bűneiért és minden rossz miatti megbüntetése . (Az ítélet szerint fejét vették, majd felélesztették és utána jól megitatták! A végrehajtó ismét András barátunk volt egy szerényen félelmetes fa karddal .) Végül sor került a jelenlévő maszkok zsűrizésére a gyerekek nem kis örömére !

Ezek után következett íjászaink segítségével a máglya begyújtása tüzes nyilakkal, ami a szakadó hóesésben is jól sikerült ! Ekkor máglyára lett vetve a Kisze bábú is ami aztán remélhetően valóban meghátrálásra készteti majd a csökönyös Telet. Ezen idő alatt kiválóan működtek a forralt borral és teával telt üstök , nem beszélve a sátor alatt sülő farsangi fánkokról és tócsnikról, melyek nagyon kapósak voltak. A házi zsíros kenyerek viszont segítettek a szeszes italok hatását közömbösíteni (egyúttal bátrabb itóka fogyasztásra serkentett!)

Végezetül a farsangi mulatság a Kultúra házába folytatódott, ahol táncház és az ezzel járó muzsikára lehetett ropni és tovább űzni a Telet.

Remélhetően a már hagyománnyá vált Télűző farsangi ünnep idén is jól sikerült, és mindenki szívesen emlékszik majd rá .

KÉPTÁR AZ ESEMÉNYRŐL -   KÉPTÁR AZ ELŐKÉSZÜLETRŐL

 

Lejegyezte 2013 Jégbontó Havának 12-ik napján:

Mogyorósi Imre Törzsfő

Fotók: Zabari Hajnalka

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva