Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap110
mod_vvisit_counterEzen a héten560
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2175
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450840

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 17

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Budakeszin is lobog a székely zászló

Február 28-án Budakeszi Város Önkormányzata is csatlakozott azokhoz a településekhez, amelyek ? székely testvéreink iránt érzett szolidaritásuk és összetartozásuk jeleként ? kitűzték a székely zászlót. A polgármesteri hivatal épületénél az önkormányzat és a Budakörnyéki Székelykör közös szervezésében megtartott ünnepség előkészületeiben csapatunk is segédkezett.

 

?Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember? ? idézte gróf Széchenyi Istvánt dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi  polgármester asszonya és beszédében kiemelte testvérvárosunkkal, Csíkszeredával való jó kapcsolatunkat.

A szívet melengető műsor első fellépője Kovács Krisztina volt, aki Korondról érkezett és Kárpáti Piroska ?Üzenet Erdélyből? című költeményét szavalta el. Vesztergám Miklós tárogatóművész Kalocsáról érkezett az ünnepségre, a kis teret betöltötte a ?Zúg a fenyves a Hargitán? című dal hangja.

 

Bege Atilla, a Budakörnyéki Székelykör elnöke beszédében a székelyzászló kitűzését a 2004-es népszavazással vetette össze, azzal a csalódottsággal, kiábrándultsággal szemben, amit akkor az erdélyi magyarok, székelyek kénytelenek voltak elviselni, most a székely testvérek mellé állunk és biztosítjuk őket szolidaritásunkról. Köszönetet mondott Budakeszinek, hogy felvállalta a székelyek zászlaját - ez nemcsak gyógyír a székelyek lelkének, hanem üzenet, hogy a magyarság nem mondott le testvéreiről. Elmondta, hogy a történelem folyamán a magyar nemzet mindig számíthatott a székelyekre és sohasem csalódott bennük. Beszédét a székelyek ősi jelmondatával zárta: "Életünket és vérünket hitünkért és magyarságunkért, Ámen!"

 

Az ünnepségen részt vett Dr. László Lajos, a Székelyföldért Társaság titkára is, aki felhívta az egybegyűltek figyelmét a március 10-i román nagykövetség előtti Székelyföld Autonómiájáért szimpátia tüntetés fontosságára.

 

A műsor következő szereplője Jánosi Attila íjásztársunk volt, aki feleségével fergeteges székely verbunkos táncot adott elő.

 

Ambrus András bácsi, a Budakörnyéki Székelykör 88 éves tiszteletbeli elnöke, Gyergyóalfaluból származó színész és író előadásában Reményik Sándor ?Nagy magyar télben? című versét hallgatta meg a szép számú közönség.

Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere üdvözölte a Budakeszi Önkormányzat döntését és beszámolt kerülete kezdeményezéséről, mellyel a magyarországi településeket segítik a székelyzászló beszerzéséhez. Az ő kerületében tűzték ki hazánkban először a szolidaritás jeleként a székely zászlót.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony Bege Atilla elnök úrral együtt húzta fel a lobogót a magyar és a budakeszi zászló mellé. A zászlófelvonás után az egybegyűltek elénekelték a székely himnuszt.

­

Az ünnepséget követően a Székelykör tagjaival közösen átvonultunk a Keceli Borozóba, ahol Vesztergám Miklós tárogatóművész barátunkkal nótaestet tartottunk. Az esemény elején Mogyorósi Imre törzsfőnk átnyújtott három barátunknak elismerő oklevelet: Vesztergám Miklós, Ugron András és Bege Atilla urak immár a Keszi Íjászok tiszteletbeli tagjai. A hatalmas hangulatú nótaest késő éjszakáig tartott, elsősorban katonadalokat és magyar és székely népdalokat énekeltünk.

 

KÉPTÁR AZ ESEMÉNYRŐL

Lejegyezte: Berlinger Gábor

Fotók: Nagy Bertalan és Zabari Hajnalka

 

A Buda Környéki Televízió összeállítása

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva