Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa86
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten86
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2573
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455250

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Tavaszi Napéjegyenlőség 2013

Régi jó szokásunk szerint az esztendő első hagyományos ünnepét tartottuk meg a Kikelet havának 20. napján. Felkészültünk, amit hírmondó plakátunk is tudatta a tagokkal, és kedves vendégeinkkel. A zord időjárás miatt kicsit aggodalmaskodtunk mivel a hatalmas hóesésben megtartott farsangi télűző rituálénkat talán nem vették komolyan az égiek !

 

Azért bizakodtunk, és nem hiába, mert a napéjegyenlőség napján nem esett. Csak a szabadban tervezett slambuc főzést prolongáltuk, nem volt szívünk a hűvös időben elvárni a kedves Héditől hogy a megígért ételt elkészítse! Persze a közmondás szerint: ?Ami késik az majd jön!? úgy hogy egy másik alkalommal felfokozott érdeklődéssel várjuk a pusztai csikósok eledelének megvalósulását! Addig is főzés helyett tanítottuk Hédit íjjal lőni, amit nagyon szívesen vett, és örömmel próbálkozott.

 

Amíg a világosság tartott az íjászok is gyakoroltak egészen a sötétedésig. Íjásztársunk Molnár András nagy türelemmel tanítgatta a fiatalságot az íjászatra. A lövészetet befejezve a felállított asztal felé terelődött a figyelem. Rövid idő alatt változatos dolgok kerültek asztalra: sós sütemény, kacsazsírral megkent friss kenyér hagymával a tetejükön, paprikás szalámi és házilag készült körözöttes kenyér. Az asztal része volt a sok folyadék tároló edény is amibe különböző párlatok (a hideg elleni küzdelem kellékei) no meg jó fajta borok voltak.

 

Közben az este leszállt, majd megszólalt a kürt, mely a szertartás kezdetét jelezte. Köszöntés után rövid beszédben emlékeztünk Hun őseinkre, kik olyan tanítást hagytak ránk amelyek napjainkban is helytállóak! Ezután tüzes nyilainkkal meggyújtottuk Szertüzünket. A láng fellobbant, mi körül álltuk, és a magasba röppenő szikra esőt nézve elmélyedést tartottunk. Ehhez nyújtott segítséget Nóri, aki felszólított minket, hogy gondoljunk őseinkre, távoli rokonainkra. Így sikerült spirituális hangulatot ébresztenie, és ezzel emelte az ünnep hangulatát! Ezután két új tag felavatására került sor, ők Forró Gábor és fia, Péter, akik immár csatlakoztak kis csapatunkhoz. Ezzel a ?hivatalos? rész véget ért, és lassan az asztal közelébe özönlöttünk, hogy a sok összehordott étket megkóstoljuk! Ezzel az utolsó programmal fejeződött be a Napéjegyenlőség ünnep. A lassan ellobbanó Szertűz parazsát meghagyva lassan haza indultunk kellemes hangulatban.

 

Feljegyezte:

Mogyorósi Imre Törzsfő

 

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva