Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa86
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten86
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2573
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455250

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Gyermeknap 2013

A Keszi Íjászokat ismét felkérték a szervezők, hogy vegyünk részt a Gyermeknapi műsorokban. Az első feladatunk a szépen felújított Fitpark (Meggyes utcai játszótér) átadásával kezdődött. Itt korabeli hagyományőrző ruháinkban öltözve a polgármester asszony ünnepi beszéde után a közönséget, és a feliratkozott hosszútávfutó csapatot átvezettük a mamutfenyők közelében levő starthelyre.

 

A célszalagnál felsorakozott futók adott jelre kezdték el futásukat a Nádastó mögött lévő hatalmas és szépen nyírott erdővel körülvett rét felé. Startpisztoly helyett a Molnár András kezelte karikás ostor durranása indította el a futókat távolabbi céljuk felé. A mamutfenyők alatt felállított kézműves sátraknál és a mászófalnál az ünnepségen résztvevők egy részét hátrahagyva mi is lóhalálában átvonultunk a nagyrétre, hiszen itt várt ránk a következő feladat.

 

A réten felállított vesszőfogó céltábláknál az érdeklődő gyerekeket tanítottuk az íjászatra. A közeli céltárgyakra a fiatalabb korúak nyilaztak, de a körülbelül száz méterre felállított vesszőfogóra már a szülők, vagy a felnőtt korú érdeklődők is kipróbálták korabeli mintára készült íjainkat. A mezőn egyébként nagy élet folyt, önvédelmi sportok bemutatója és sokféle szórakozási lehetőség zajlott, még egy szép piros tűzoltóautó is bemutatta spriccelő tudományát!

 

De Eszes Zoli íjásztagtársunk jóvoltából még egy rendkívüli látványnak is tanúja lehetett gyermeknapi közönség. Mint kiderült szabad idejét egy középkorban használatos hajítógép építése köti le, és ezt most a réten ki is próbálta. Az előző nap összeépített szerkezet kiválóan működött, és nagy csattanással úgy száz méternyire hajította az erre a célra kialakított ?lövedéket?, egy kb. 20 centi átmérőjű fából készült golyót! A találati pontosság talán kicsit elmarad a mai modern hasonlócélú eszközöktől, de viszont rendkívül látványos volt a nagy ívben repülő golyó! Ilyen módon járultunk hozzá mi Keszi Íjászok az egész napos jó hangulatú rendezvényhez. Örülünk, hogy idén is részesei lehettünk gyermekeink vidám és jeles napjának.

Lejegyezte :

Mogyorósi Imre

 

KÉPTÁR

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva