Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa7
mod_vvisit_counterTegnap147
mod_vvisit_counterEzen a héten447
mod_vvisit_counterMúlt héten910
mod_vvisit_counterA hónapban2062
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450727

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 aug. 16

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Tizenkettedik Télűző Farsang a Budakeszi Gyepün

Kikelet havának második napjára lett kitűzve az a farsangi összejövetel, melyen városunk elöljárói és polgárai elhatározták, hogy végleg elűzik a telet! Természetesen a Keszi Íjászok is hivatalosak voltak az ünnepségre, hiszen mi biztosítottuk a szekeret, amivel az ifjú párt végig toltuk-vontuk városunk fő és mellék utcáján. Azonban nem magukba ültek  járműre a házasulandók, hiszen egy  jó néhány fiatalkorú is felkéredzkedett a szekérre. Az amúgy is edzett íjászok sikeresen megbirkóztak a túlsúlyos feladattal, miután erőt adott nekik (a lapos flaskákban rejlő varázsital) no meg a hatalmas zengés, amit a zenészek  török síppal, dobbal , a busók kereplőkkel és nem utolsó sorban az íjászok karikás ostorainak durrogásával kísértek.

 

Zugmann Zoltán a fő szóvivő természetesen egyedi megjelenésű öltözékében, és ?lován? ülve kiválóan vezette a félelmetes menetet, amelynek látványától az amúgy is gyengélkedő tél végleg lelépett a jövendő tavasz elől. Az út felénél megállt a menet, és a Szöszi cukrászdája előtt egy rögtönzött néptánc bemutatóval tarkították a felvonulást! Jánosi Atilla vezetésével (magyarul ?flashmobbal? ) bevonva az önkénteseket egy hangulatos kőrtáncot jártak. Majd a menet tovább indult, de az Erkel utcai kanyarban a szekér rúdja a fizika törvényeinek teljes tudatában eltörött! Azonban íjászunk Tesó , aki eddig is vezérelte a szekeret nem jött zavarba, mert a megrövidült vezérművel is pontosan vissza tudta vezetni  szekerünket a kiindulási pontra a Művelődési Ház udvarára!

 

Itt már a szokásos szertartás, a rabvágás, és egyéb autentikus rossz szelleműző gyakorlatokat elvégezvén, sor került a tüzes nyilakkal való Szertűz gyújtására. Itt megint Atilla vezényletével és a mi  Zsomborunk vidám dudaszólójával a díszes gyülekezet kőrbe táncolta a Szertüzet. Eközben sültek a fánkok, amelyek ízesítő elemükkel a kiváló lekvárokkal egy bíráló bizottság ítélete után rangsoroltattak! Ezután került sor a főpróbára: azaz mindet megették!

 

Végül a fiatalkorúak, akik különböző jelmezbe öltözve riogatták a telet, szintén egy   ítélőszék elé járultak, hogy eldöntessék: melyik jelmeztől rémült meg a tél legnagyobban ! A döntő bizottságban volt egy beépített íjász emberünk Bánhidi Laci (akinek cilindere valamikor talán egy eltévedt tank hernyótalpa alá kerülhetett!).

 

Így hát a tél elűzetett, és mi nyugodtan térhettünk haza, a jól végzett munka elégedettségével !

 

Mindez történt Budakeszi városában 2014.március 02-án

 

Lejegyezte : Mogyorósi Imre törzsfő

 

KÉPTÁR

A Buda Környéki TV összefoglalója

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva