Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa91
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten91
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2578
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455255

Jelenlegi látogatók: 5
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Ópusztaszer 2014

Ez év derekán is eljött az idő, hogy a Keszi Íjászok együtt az immár meglehetősen nagy létszámú hagyományőrző íjász csapatokkal megünnepeljük a Pozsonyi csata dicső emlékét. A szervezés megtörtént, a közben hozzánk csatlakozott új tagok is velünk tartottak. Néhányan egész családjukkal jöttek, így aztán fiatalokban sem volt hiány! Hiszen majd ők lesznek e nemes hagyományok továbbőrzői.

 

A harcosokat megillető karszalagokat átvéve, csapatunk helyet foglalt egy árnyas fás ligetben. Helyünket jelezte csapatunk zászlaja , mely letűzve vidáman lobogott sok más csapatzászlóval együtt. Ópusztaszer ismét jól felkészült, a sokféle árus és íjkészítő érdekes portékáikat kínálták. A lovas íjász bemutató is látványos volt, hiszen a bemutató csapatnak oszlopos tagja Ruszák Matyi is részese volt, aki szűkebb pátriánkat képviselte. Sétáink közben sok ismerőssel találkoztunk, beszélgettünk amíg az idő múlásával kezdetét vette a csatára való felkészülés.

 

Megszólaltak a tülkök, és a fősereg lassan felsorakozott a Kunhalom melletti réten. A tizedek összeálltak, látványos hagyományőrző ruhákban, közben a lovas vitézek is száguldoztak helyüket keresve . A főnök, Magyar Attila eligazítása után a had elindult a harc mezeje felé. Menetközben az ámuló közönség, és a hadtest saját harcias hangulatának fokozására sokszor felhangzott a Hujj Hujj hajrá ! A felvonulás színhelyén a Kurul dobosok harcias ütemben dübörgő dobjainak kíséretével felsorakoztunk, szemben az ellenséggel.

 

A csatát megelőzően a két tábor között kialakult szópárbaj meglehetősen jó hangulatot keltett, amolyan mosolygós megfélemlítést alkalmaztunk! Ezután kezdetét vette a csata, hol is Miklós barátunk keményen küzdött, képviselve a Budajenői gyepűt.

A győztes lovasroham és kézitusa után, mi az íjászok is betöltöttük kevésbé veszélyes nyilainkat, és félelmetes záport zúdítottunk az ellenségre! (Reméljük jövőre nem tapadó korongos vesszőket fogunk kilőni!) Az események alatt elhangzott a történelmi múltunk ismertetése. Csapatunk krónikása Forró Gábor a kornak megfelelő felszereléssel felvételek készítésével örökítette meg a történéseket az utókor számára. A történelmi pillanatok megtekinthetőek honlapunkon. Köszönjük neki a harctéri tudósítást! A csata befejeztével a győzelem biztos tudatában csapataink elvonultak, vissza a fő táborhelyre. Élményekkel telve hazafelé készülődve megfogadtuk: jövőre ugyanitt ismét csatát nyerünk !

 

Lejegyezte : Mogyorósi Imre törzsfő         KÉPTÁR

 

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva