Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa88
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten88
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2575
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455252

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Ruszák Matyi nyerte a HUNOCHA-t

Ruszák Mátyás győzelmével végződött a HUNOCHA nyílt lovasíjász bajnokság, amelyet Verőcén rendezték meg július 8-12. között. A világ minden részéről érkezett 30 versenyző között nagy fölénnyel szerezte meg összetettben az első helyet a budakeszi lovasíjász, mégpedig úgy, hogy a 4 stílus közül kettőt meg is nyert.

 

Verőcén, a Lósi-völgyben, a Kárpáthaza templománál 2014. július 05-12. között hagyományőrző, történelmi előadásokat tartalmazó egy hetes nemzetközi huszár-, lovas és gyalogíjász, valamint népzenei néptánc találkozó volt.

 

Ennek keretében rendezte meg az Íjász Útja Iskola - Lovasíjász Egyesület a nyílt lovasíjász bajnokságot. A verseny, az előzetes edzések után csütörtökről szombatig tartott különböző versenyszámokban. A lebonyolítást komolyan veszélyeztette az időnként nagy mennyiségben lehulló eső. Végül is a szervezők és a versenyzők kitartásának és az égiek kegyelmének köszönhetően a verseny szombat estig sikeresen lezajlott.

 

A helyszín csodálatos volt. A Lósi-patak völgye egy természeti tünemény. Bethlen Farkas, Verőce polgármestere beleálmodott egy templomot, amit meg is valósított sok önfeláldozó ember támogatásával. Utána már jött a többi. Kialakult egy kis skanzenként felépített rendezvényközpont, találkozóhelyeként a Kárpát-medencei magyarságnak. Itt öröm részt venni a hagyományőrző rendezvényeken. Budakeszit a Keszi Íjászok néhány lelkes tagja képviselte - egyelőre csak nézőként.

 

A verseny abszolút győztese - talán időnként hangos biztatásunknak is köszönhetően - Ruszák Mátyás lett, megelőzve a magyar versenyzőkön kívül többek között szlovák, lengyel, svéd és amerikai lovasíjászokat is.

 

 

Az esemény fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, védnöke Harrach Péter országgyűlési képviselő, támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium volt.

 

EREDMÉNYEK:

Az eredményhirdetés

Forró Gábor

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A verseny után Molnár András barátunk telefonon kérdezte Mátyit:

 

- Szervusz Matyi. Először is hadd gratuláljak a szép győzelemhez, az első napi teljesítményedhez képest ez nem várt fordulat.


- Köszönöm szépen, nagyon örülök a sikernek, tényleg csak a második és főleg az utolsó napi versenyszámokon lendültem bele.

 

- Figyeled az ellenfeleidet a verseny közben?

 

- Nem. Semmi értelme, mert akkor velük foglalkozom, ahelyett, hogy magamra és a lóra koncentrálnék, így az eredményhirdetésen derült ki, hogy a két kedvenc számomban is nyertem.


- Mennyit sikerült készülni a Hunochára?

 

- Napi kétszer tíz percet, ami Ópusztaszeren, a bemutatók alatti foglalkozás.


- Mit csinálsz tulajdonképpen Ópusztaszeren?

 

- Az Akhal ménesnél vagyok lovász és lovasíjász bemutatókat tartunk több társammal. A napi feladat a lovak körül van. A lovak gondozása, napi háromszori etetés, lópucolás, istálló körüli rendfenntartás, felszerelések tisztán és rendbentartása.


- Milyen ló az Akhal? Tartanál ilyet?

 

- Igen tartanék. Nagyon intelligens, erős fajta, képzett lovast kér.

 

- Hogyan láttad a Verőcei verseny szervezését mondjuk a jordán, vagy a török lovasíjász találkozókhoz képest?


- Nagyon baráti hangulatú volt a verseny én jól éreztem magamat, a szállás meg a lovak tartása volt kicsit sűrű, de megoldották a szervezők.

 

- Hogyan teljesítettek a magyar versenyzők?

 

- Nagyon sok jó versenyző van Magyarországon akik nem jutnak el versenyekre, pedig ez a fajta megmérettetés jó erőpróba. Nagyon jól teljesítettek például kiemelném Kiss Péter, Borsos Róbert, Fedor Áron nevét, akik különböző stílusban nagyon gyorsak és kitartóak voltak a versenyen.


- Milyen terveid vannak?

 

- Szeretnék ősszel a törökországi EOCH-ára kijutni.

 

- Kik a legfontosabb szponzoraid?

 

- A szüleim, és az Íjász Útja iskola. Ezúton is szeretném megköszönni a sok szeretetet és támogatást!

 

- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok Neked. Huj huj hajrá.

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva