Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa86
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten86
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2573
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455250

Jelenlegi látogatók: 2
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Napéj egyenlőség 2014 Földanya havában

Rendre elkövetkezett a menetrend szerinti Napéjegyenlőség, amit régi szokásunkhoz híven íjászkodással és Szertűz gyújtással megünnepeltünk.

 

A vendégek és az íjászok előkészítették a hagyományos asztalt a padokkal, de a meglepetést Hédi, a mi fényképészünk szolgáltatta, mivel nem jött üres kézzel. A fényképezőgép helyett egy jókora fazék érkezett az ő jóvoltából. Régebbi ígéretéhez híven a főzőedényben az általa készített legendásan egyszerű, de finomra sikerült étket hozott, nevezetesen: Slambucot! Ezt a pásztor ételt kóstoltuk meg (többször is) az est folyamán. Nagyon ízletesre sikerült, és igen jó hangulattal alapozta meg az ünnepet! Alkonyatkor Ugron András unokáit (kik szépen hagyományos öltözetben a nagyapához méltóan voltak jelen) kértem fel a szertartás megkezdését jelző kürtöléssel. Ahhoz képest, hogy először próbálták nagyon jól sikeredett! A kis ünnepi beszéd után a szokásos tüzes nyilakkal meggyulladt a Szertűz, melyet kőrbe álltunk és Dénes barátunk elmondta a Trianonról szóló Juhász Gyula verset. A már hagyománnyá vált Magyar és Székely himnusz eléneklése után a tűz körül álló társaság meglepve nézett az égre, mert András bátyánk jóvoltából hirtelen tűzijáték színes fényvirágai nyíltak ki hangos durranással a besötétedett égbolton emelve ünnepünk színvonalát.

 

A szokásos baráti beszélgetéssel folytattuk ünnepünket, az asztal körül a lámpa fényénél jóízű ételek kóstolgatásával. Miután úgy esett, hogy központi csillagunk a Nap éppen egy hétfői munkanapon ért pályája nevezetes pontjára, korábban fejeződött be ünnepünk. Lassan nyugovóra tértünk gondolva a következő Napfordulóra, ahol majd a fény eljövetelét várjuk hasonlóan emelkedett hangulatba.

Lejegyezte :

Mogyorósi Imre

 

videó

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva