Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Az őszi napforduló megünneplése

Ünnepeltünk.

 Az alapítók úgy gondolták, hogy az őszi nap-éjegyenlőség kiváló alkalom arra, hogy ősi szokás szerint szertüzet gyújtva emlékezzünk, és felújítsunk egy ősi szertartást. Miután nem sok alapunk volt a lebonyolítás mikéntjéről, hát neki láttunk kitalálni a módokat.

 

A máglya felállítása nem okozott különösebb nehézséget, de a meggyújtás mikéntje már problémába ütközött, ugyanis az elképzelésünk szerinti tüzes nyílvessző röptében rendre kialudt, így hát a kísérletek sorozata következett. Domi mindennap újat alkotott, miközben én is a kísérletezés rögös útján jártam ,kevés eredménnyel. Néha arra gondoltam ,milyen egy szerű volt a dicső ősöknek, akik a táltosra bízták a gyújtás feladatát, aki feltevésem szerint elég egyszerű módját választotta a tűz felélesztésének, valószínűleg simán alágyújtott?.No de a látvány!

Gondoltuk a mi időnkhöz méltó tűzgyújtás fokozni fogja a hangulatot. Így érkezett el az utolsó nap, ideje a nap-éjegyenlőségnek, Földanya hónapjának 23-ik napja. Nagy valószínűséggel a mi gyakorló terünk a legszebb a hazában (ha nem Európába) köszönet érte Szabolcs társunknak . A csodaszép idő mindenesetre segítette tervünk megvalósítását. 

A Naplementéig heves lövészet zajlott, közben az érdeklődő vendégek száma szépen növekedett, megérkezett a Budajenői Levéd törzs kiváló képviselője Oláh István, kiknek nagyon látványos bemutatóját láthatta csapatunk ,a Zsámbéki Pálos ?Napfordulón. Szabolcs felhívta a figyelmet a Csillebérc hegyvonulatánál méltóságosan előbukkanó teli Holdra. A lövészetbe belemelegedett íjászok, a szürkület beálltával is folytatták a vesszők eregetését. Ehhez némi segítséget nyújtott a céltáblák mellé felállított két fáklya.(Az egyik sajnos telitalálatot kapott)

Ezenközben Domival egyeztettük kísérleteink eredményeit, és kiderült sikerült három gyúlékony nyílvesszőt alkotnunk. El is döntöttük, hogy legalább hárman eresztünk íjainkkal vesszőt a leendő szertűz meggyújtására.  

(Nehogy befürödjünk!) Domi, hogy tutira menjünk, egy kis kannányi benzint is hintett a rakásra. Én addig a háttérben denaturált szesszel áztattam a nyílvesszők hegyét.

Azután elérkezett a nagy pillanat, Egy kevés ünnepi beszéd után felsorakoztunk a farakás előtt, meggyújtottuk vesszeinket, és a szinte teljes sötétben eleresztettük. A számításunk bevált: egy vessző betalált. A tűz hatalmas lobbanással égni kezdett, pillanatnyi tűztenger vált láthatóvá a rakás körül is. A látványt taps jutalmazta. Ezután mindenki  elmerült a szertűz látványába.

Emlékezetes volt a tűzet kőrbe álló, együtt érző egymás kezét fogó emberek közös imája is  .

Összességében sikeresnek mondhatjuk a Keszi- törzs kezdeményezését, annak ellenére, hogy előszöri próbálkozás volt.

 

Remélhetően a tavaszi nap-éjegyenlőségkor ismét ünnepelhetünk, megtartva egyszerűségünket, békében és szeretetben.

Miután az időjárás is hűvösebbre fordul, a Szertűz melege jelképesen beköltözik otthonainkba.

 

Ehhez kívánok mindenkinek jó erőt, egészséget

  

                               Mogyorósi Imre

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva