Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Téli Napforduló megünneplése

A 2010-es év utolsó Szertűz gyújtására is sor került, Álom Havának 21-ik napján.

 Ez az az időpont, amikor a nappalok és az éjszakák egyenlő időtartamúak. Ezekkel a jelenségekkel már honfoglaló őseink is tisztába voltak, ezért az őrző táltosok e napon szerte a pusztákon fellobbanó Szertüzeikkel megemlékeztek eme nevezetes napról.

Ha nem is pillanthatták meg a távolság miatt a szomszédos törzsek által előidézett fényjelenségeket, azért mégis tudták, hogy az ünnepi szertartás mindenhol bekövetkezett.

A Keszi Íjászai második alkalommal tartották meg az immár hagyománnyá lett ünnepet . A jelenséget még látványosabbá tette az éppen kelő tele Hold, mely a felvonuló felhők ellenére különös hangulatot kölcsönzött az égő nyílvesszőkkel meggyújtott Szertűz köré gyűlt lelkes közönségnek.

 Egy rövid beszédben elhangzott, hogy ugyan még a téli hónapok elején járunk, és előttünk van még a Förgeteg Hava, majd a Jégbontó Hava is, de a nappalok  hosszabbodása magával hozza a fény lassú, de biztos feltörekvését.  Ezzel reményt nyújt a megújhodásra, a természet újraéledésére.

 A Nap mind hosszabb idejű égi tartózkodását jelképezte talán az egykori lelet is,  mely egy aranyból készült ébredező szarvasbikát ábrázol.

 A hideg ellenére jó páran kitartottunk, és mintegy jutalmul megjelent három igen kedves népzenész íjász barátunk, akik ott a hóban előszedték népi hangszereiket, és a tűz mellé igen meleg hangulatot varázsoltak percek alatt ! Mindezt egy kis tánc követett, és csak azért fejeztük be az így most már kiteljesedett ünnepet, mert a hidegben a kedves furulyás ujjai igen nehezen működtek már.

Megköszönvén a részvételt, kellemes karácsonyt kívántunk egymásnak, és a lassan kialvó tüzet magára hagyva ünnepi hangulatban haza indultunk.            Képtár az eseményről.

Mogyorósi Imre 

 

 

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva