Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Téli Íjász Gyakorlás

Fergeteg havának 4-ik napján a Keszi-íjász csapat néhány lelkes tagja elhatározta, hogy próbaképpen a szabadban pendíti meg az ideget.

Ez azért számít különleges teljesítménynek, mert a hőmérő bizony -5 fokot mutatott! A lelkesedéstől fűtött egylet a gyakorló térre érve megcsodálta a zúzmarával borított fákat, bokrokat és a hóval borított tájat, a távolabb cukorsüvegként meredő két mamutfenyőt, majd nekilátott az íjak felajzásához.

Céltárgyunk a szalma bála, kicsit összefagyva és magára hagyatva azonnal rendelkezésünkre ált. A hidegebb idő rövidesen megmutatta, hogy milyen hátránya van a számunkra szélsőséges időnek, mert a szalmabála jó néhány nyílvessző hegyét magában tartotta. Ettől persze nem csüggedtünk, mert a vesszők ugyanolyan szépen elröppentek a célig, mint fém heggyel. A gyakorlatról felvételek is készültek, ahol látható, miszerint a kis csapat ugyan olyan félelmetesen zúgatta nyilait, mintha csak nyáridőbe lenne!

Igazi érdekesség volt, hogy az íjak kicsit másként viselkedtek, mint az ideális hőfokon. Kicsivel erősebben kellett meghúzni, mivel jobban ellenszegültek az íjász akaratának.

Ez azonban nem állta útját annak a pillanatnyi döntésnek, hogy menjünk ki a közelben lévő erdészet által kezelt gyepűre, és próbáljunk távolra lőni a havas mezőn. Gondoltuk, most könnyebb megtalálni a vesszőket a fehér hóban.

Úgy is lett és a vesszők felrepültek a magasba, el-eltünedezve a hideg ködös légtérbe . A kíváncsi társulat ezek után elsétált a célterületre, hiány nélkül meglelte vesszőit. Természetesen visszafelé is ki akartuk lőni őket (addig sem kell vinni jelszóval), kinéztük célpontnak az éppen az út szélén parkoló társunk szép kék színű kis buszát, de aztán ettől eltekintettünk belátva, hogy mégsem jó, ha a nyílhegyek ütötte lyukakon beesik az eső, és mégsem illik tésztaszűrőt csinálni jó társunk járművéből!

Az íjak tehát újra megpendültek, és a vesszők hibátlanul csapódtak a kiindulási pont közelébe.

A vesszőket összeszedve, megállapítást nyert, hogy a hideg téli időjárás ellenére igen jól éreztük magunkat, szinte jólesett ez a kis gyakorlatozás.

Rövid búcsúzkodás után mindenki elégedetten távozott a helyszínről.

Lejegyezte : Mogyorósi Imre

Képtár edzésünkről

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva