Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Nyílzápor 2011 hírlevél

Kedves Íjásztársaink!

Míg zajlanak a www.nyilzapor.hu ?nak a karbantartási munkái, ilyen közvetlen hírlevelekben szeretnénk tájékoztatást adni az idei Nyílzápor előkészületeiről, terveiről.

Mindenekelőtt a legfontosabb, az  időpontról és a helyszínről:

TERMÉSZETESEN IDÉN IS ÓPUSZTASZEREN LESZ A NYÍLZÁPOR!!!

 

Már október közepén sikerült a rendezvény időpontját egyeztetnünk az Emlékparkkal. Igyekeztünk közösen olyan időpontot találni, amely nem ütközik más íjászeseménnyel, vagy nagyobb hagyományőrző rendezvénnyel. Nem volt egyszerű olyan hétvégét keríteni a Pozsonyi Csata időpontjának közelében, amely minden érintettnek egyaránt megfelel? (Figyelembe vettük többek között a Fényünnep és a Visegrádi Palotajátékok évenként ismétlődő időpontját, a MÍSZ által a sportíjászoknak meghírdetett Íjásznap időpontját, egyeztettünk a Baranta várható nagyrendezvényeivel, a Kassai Lovasíjász Iskolával, az ÓNTE-val és a Csongrád Megyei Önkormányzattal a helyi eseményekkel kapcsolatban. Ennek kapcsán ezúton is tisztelettel köszönjük a Kurultaj-os szervezőknek, hogy a jövő évben erre a napra tervezett ?Nyeregszemle? rendezvényüket előzékenyen más időpontra helyezték a Nyílzápor miatt!)

Így alakult ki végül a 2011, június 25.-ei időpont.

 

A tervezett programokról:

Október 28-án részletes programtervet adtunk le az Emlékparknak, amelyben jeleztük, hogy a 2011. évi (ötödik!) Nyílzápor és kísérőprogramjai vonatkozásában milyen fejlesztéseket tervezünk:

 • Sátorsor felállítása a regisztrációs tumultus elkerülésére. Egyszerűbb, gyorsabb adminisztráció (és nagyobb létszámú regisztrációs csapat). 
 • X.-századi vitézek haditábora" A korszakra jellemző hadisátrakból, jurtákból, zászlókból, kordékból, hordókból és egyéb díszletelemekből kialakított történelmi életmód rekonstrukciós táborkép (a korábbi évekhez képest programdúsabb, bővített-, önálló programpontként, a korabeli haditábor életképeivel (nyílkészítés, kardkovácsolás, korhű étekkészítés, csatára szerelkezés, egymással, viaskodó- játszó harcosok?)
 • Az érdeklődők íjásztanítása, lehetőség a történelmi íjak kipróbálására
 • Az Árpád-kori magyar hadiíjászatot- és a korabeli vadászíjászatot idéző feladatok (próbatevés jelleggel)
 • A magyar íjasmesterek remekei? a szaruíj készítés fogásai
 • Lovasíjász bemutatók
 • Kora-középkori íjász és bajvívás bemutató az Árpád-kori magyar vitézek viseleteinek, fegyverzetének szemléltetése a korábbi évektől eltérően a haditáborban, a maga ?természetes közegében?.
 • Főpróba, eligazítás és terepbejárás a Nyílzápor résztvevőinek. 13 órakor minden résztvevővel a kordon bejáratánál találkozva (a biztonsági őrök csak a karszalaggal rendelkező, regisztrált íjászokat engedik be a kordonon belülre). A lőállások és a tizedek összetételének véglegesítése. Pirotechnikai patronok kiosztása és felrögzítése a tüzesnyíl lövéshez. A teljes jelenetsor íjászokra vonatkozó részének lepróbálása.
 • NYÍLZÁPOR-2011 Idén először nagy, szabadtéri történelmi előadással-csatajelenettel kibővítve! A Pozsonyi-csata megelevenítése mintegy 300(!) gyalogos harcossal és 40(!) lovas harcossal. Látványos fegyveres közelharci tömegjelenetek, lovasok és gyalogosok összecsapásai, a Nyílzáporon belül. A díszlet a Dunai átkelésnél táborozó nyugati had táborát jeleníti meg, a szekereikkel, sátraikkal és a közülük kirontó harcosokkal. (idén teljesen ?térbeli? megjelenítéssel a nézők felé is 3D-s díszletekként!) Az eseményt végig egy lovas ?krónikás? narrátor kommentálja. Az együttlövés csúcspontjaként lángoló nyílból álló nyílzáport lövünk az ellenség táborára
 • Középkori lovagi- és számszeríjász bemutató

Szeretnénk a Nyílzápor céljaiban megfogalmazottak szellemében cselekedni, ezért ezúton meghíreljük ebben az egyedülálló csatajelenetben való résztvétel lehetőségét is. Szívesen működnénk együtt olyan csapatokkal és magánszemélyekkel, akik résztvevői kívánnak lenni ennek az előzetesen összegyakorolandó, korhűségre törekvő, ismeretterjesztő X. századi harci jelenetnek. (A megfelelő saját felszerelés nagy előny, de ha nincs, vagy kiegészítendő azt is megoldjuk!!!)

Várjuk jelzéseiteket, véleményeiteket, javaslataitokat, jelentkezéseiteket az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

FIGYELEM!

Nyílzápor Gyakorlónap 2011, március 26

Készüljünk fel közösen a 907-es Pozsonyi csata egyik ütközetének megelevenítésére íjászokkal és közelharci csatarekonstrukcióval!

Immár hagyománnyá vált, hogy márciusban tavaszi évadnyitó íjásztalálkozóra az Emese Várispánságba várjuk a Kárpát-medence minden szegletéből összesereglő történelmi íjászokat.

 • A korábbi alkalmakhoz hasonlóan idén is végigpróbáljuk a Nyílzápor együttlövés már közismert- és új elemeit egyaránt.
 • Lesznek előadások a X. századi magyar régészet témakörében és megbeszélés a történelmi íjászattal kapcsolatos kérdésekről.
 • A csatajelenet-rekonstrukcióban részt venni kívánók itt vehetnek részt a ?jelenet? első összpróbájában.

(Részletes programsor rövidesen a www.emesepark.hu és a www.nyilzapor.hu honlapon lesz olvasható.)

 

Üdvözlettel: Magyar Attila, Faragó Csaba, Venczel ?APA? Gábor

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva