Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Hunok a 3.d.-ben

Fergeteg hónapjának 27. napján reggel 8 órakor a Széchenyi István Általános Iskola harmadikos osztályának ajtaján illendő kopogtatás után, három teljesen felfegyverzett de ezzel együtt mégsem félelmetes honfoglalás kori öltözéket viselő személy jelent meg.

A kedves osztályfőnök, Hellner Kata tanító néni szívélyes invitálásának eleget téve, a ?harcosok? elhelyezték az osztályban a magukkal hozott nem mindennapi fegyvereket, és ők után mint kiegészítő tanerő, megkezdték ismeret-bővítő bemutatójukat. Legelőször is az üdvözlés következett, ami a ?harcosok? által felhangzó egykori lelkesítő csatakiáltásból ált : Huj-huj hajrá ! Ez háromszor hangzott el, amit az osztályban ülő kisméretű Hun leszármazottak kérésükre szintén lelkesen elkiáltottak.

Következett az egyik magyar vitéz, Berlinger Gábor, aki a Honfoglalás koráról készült színes képeket felmutatva kérdezte a gyerekeket, hogy tudják?e mit ábrázolnak a festmények? Bizony a tanulók tudták. Nem kis örömet okozva ezzel tanáraiknak, hiszen a Vérszerződést és a Honfoglalást, majd a hét Vezért, legvégül a Feszty-kőrkép egy jelenetét is felismerték.

Következett a törzsfőnök korabeli öltözetének bemutatója, a díszes kaftán, a veretekkel díszített vezér öv, az ivó csanak, kés és a tarsoly használatának ismertetése.

A kis diákok érdeklődve nézték az akkori kor csodafegyverét a visszacsapó íjat, amit felajzottan is megszemlélhettek, a hozzátartozó különleges nyílvesszőkkel együtt, és hallgatták Gábor előadását a kor harcmodoráról.

Ezután a harci kürt bemutatása következett, amit Mogyorósi Imre ?törzsfőnök? szólaltatott meg. Ő is együtt örült a gyerekekkel, hogy a mélyen zengő hang végig terült az osztálytermen, mert ezt bizony nem egyszerű jól megfújni, hogy úgy szóljon, mint régen !

Végezetül az osztály csendben végighallgatta Arany János: Rege a csodaszarvasról című versét Latinovits Zoltán előadásában.

Az óra véget ért, kicsöngettek ám a gyerekek nehezen mentek ki az osztályteremből. Érdekes pillanat volt, mikor a kis Gergő tanuló a törzsfőnökhöz lépve megkérdezte:

"Tessék mondani, és hogy írtak az akkori magyarok?"

A válasz erre: "Gyere, megmutatom!"

Odamentek a fekete iskola táblához, és ott a régen használatos rovás írással felírta a tanuló nevét. Ezt látván több tanuló is szerette volna látni a nevét rovásul, de ez idő hiánya miatt elmaradt?..

Ez után a ?harcosok? összepakolva fegyverzetüket, jó érzésekkel hagyták el az osztályt és az iskolát, remélhetően kellemes élménnyel gazdagítva kis magyarjainkat.

Már csak a következő órára szólító csengő hangja kísérte ki Őket ...

 KÉPTÁR az eseményről

Lejegyezte: Mogyorósi Imre ?törzsfönök?

Fényképek: Horváth Domokos

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva