Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Kalandozások kora 2011

Miután a Keszi Íjászok sikeresen végrehajtották második feladatukat, és bemutatót tartottak a Honfoglalás korról a Budakeszi Széchenyi Általános Iskolában (a hír gyors szárnyakon jár) meghívást kaptak a Pátyi Bocskai István Általános Iskola 3.b kedves Osztályfőnökétől Háziné Bencze Ibolya tanító nénitől. Mivel a tananyag ez idő tájt foglalkozik a magyar mondavilággal, szívesen látnának az említett korból ismertetést, illetve bemutatót.

A Keszi Íjászok három fős kis csapattal fel is készültek, és Jégbontó havának 11-ik napján reggel nyolc óra tájban meg is érkeztek rendben a Pátyi gyepűre. Az iskola ajtajában Ibolya néni várta és kedvesen invitálta a teljes fegyverzetben és korhű ruházatban érkező három személyt. Az osztályteremhez érve a határozott kopogást követően beléptek a tanulókkal teli helységbe, ahol már két összevont osztály (3.a és 3.b) foglalt helyet tanító nénijükkel együtt. Az üdvözlések után kiállították a korabeli tárgyak hű másait (fokos, dárda,íjak). Ezután a szokásos csatakiáltást, a Hujj-Hujj Hajrá-t követően a kis hunok is nagyot kiáltottak, háromszor a bíztatásnak megfelelően.

A kellő minőségű hangerő hallatán a törzsfőnök külön megdicsérte a lelkes csapatot.

Ezek után következett pár kérdés, pl. hogy felismerik?e a Berlinger Gábor - a csapat lelkes hunja - által mutatott festményeket, melyek a Honfoglalás eseményeit örökítik meg. A gyerekek nagyon szépen felkészültek, mindenre jól válaszoltak.

A történeti előadás után a korabeli fegyverek bemutatása következett, különös tekintettel az akkor nagyhírű visszacsapó íjakra. A felajzást érdeklődve figyelték, és az utána következő kézbe vétel, és kihúzás-próba azután teljesen lekötötte a kis magyarokat. A törzsfőnök bemutatta az ökörszarvból készült kürtöt, és meg is szólaltatta, ami egész szépen zengett. (Ezt azután a gyerekek is kipróbálták több-kevesebb sikerrel !)

Bemutatásra került még a rovásírás is, melyet egy botra faragott rovás mondattal szemléltettek.

Végül Arany János: ?Rege a csodaszarvasról?című vers költeménye hangzott el, felvételről amit az osztály karéjban ülve szép csendben végig hallgatott.

Az óra letelt, és már csak a búcsúzás maradt hátra, remélhetően egy kis élménynyomot hagyva az osztály kis hunjainak a lelkében.

Remélhetőleg az élmény kiteljesedik az osztály tervezett Ópusztaszeri kirándulásával!

Kifelé haladtukban a Keszi Íjászoknak tudomásukra jutott, hogy az osztályba igyekvő látogató apukának azt mondta az egyik iskolai alkalmazott hölgy, hogy :?Oda most nem lehet bemenni, mert bent vannak a Hunok!?

Lejegyezte:

Mogyorósi Imre törzsfőnök, 

fegyverhordozó és fényképész: Horváth Domokos

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva