Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Háztűznézőben

Neszét vettük, hogy kedves ismerőseink, a Levéd Őrsége bemutatót tart március idusán Tinnyén. Barátaink elmesélték, hogy e neves rendezvényt a tinnyei Pilisi Medvék Íjászcsapat rendezi és nyilvános lovasíjász edzésbemutatójuk mellett több környékbeli íjászcsapat is fellép. Rövid és határozott döntés született: elmegyünk és megnézzük !

 

Az idő kellemes napos volt, és aki rászánta magát az kokárdákkal díszítetten megjelent a kellő időben, mert a hagyomány őrzés összegzéseként a Szabadság harcra is emlékeztünk. Rövid autózás után Tinnyén kis keresgéléssel meg is találtuk a helyszínt, ami mint kiderült, egy magán terület volt, és itt építették ki a megfelelő lovas pályát, a kőrkarámot, és többféle íjász célokat, mozgó és állókat vegyesen. A telek bejáratánál egy díszes eredeti Mongóliában gyártott jurta állt , szépen faragott és festett faoszlopokkal felül nyitható kőralakú üvegezett ablakkal komfortosan berendezve, középen vaskályhával. Nagyon szemre való volt!

Szabó Zoltán, a Pilisi Medvék egyik vezetője, házigazdaként nagyon kedvesen fogadott minket, körbevezetett a gyakorlótéren, és elmondta, hogy lovasíjász edzésbemutatójukon kívül közreműködnek a sóskuti lovasíjászok Endzsel Zsolt vezetésével, a budajenei Levédek és a pilisjászfalusi Királyi Íjászok is. A bemutatók 3 órakor kezdődtek, mi már ? 3kor megérkeztünk, így volt időnk elbeszélgetni a helyi tinnyei csapat vezér egyéniségeivel. Közben már gyakorlatoztak is, egy ferde drótkötélpályán mozgó kitömött zsákot kellett eltalálni. Itt Borsos Imre barátunk mindjárt a segítségükre is volt, ugyanis ő mozgatta egy kötéllel a célzsákot, néha kicsit rigorózusan, váratlan sebességgel és irányváltással, hogy nehezítse a lövészek dolgát. Persze elég gyakorlottak lévén így is szépen eltalálták. Vendéglátóink megkérdezték, hoztunk-e íjat, mert akkor mi is megpróbálhatnánk a mozgó célra való lövészetet. Az íjak ?véletlenül? nálunk voltak, elő is szedtük őket gyors ajzás, és már ott is álltunk a pályán?. Meglepően jókat lőttünk így elsőre (én azt hittem el sem találjuk majd). Persze a töltés sebessége az messze elmaradt az itteniekétől?. Még van mit tanulni.

Közben 3 óra lett, és mi elraktuk fegyvereinket, a továbbiakban mint nézők vettünk részt a bemutatókon. Bizony sok lelkes fiatal volt, és lányok is, kiket szemmel láthatóan komolyan érdekelt ez a módja a testedzésnek. A növendék íjászok mindjárt egy alapos bemelegítéssel kezdtek, és mi páran összenéztünk, hogy sajnos ez már nekünk problémás lenne. Borsos Imi meg is jegyezte, ahhoz hogy így izzadjon és szaporán lélegezzen(mint az ifjak a torna végén) neki elég befűzni a cipőjét ! Charli barátunk, az intenzív gyakorlatokat látva, szintén azon a véleményen volt, hogy miután nem valószínű részünkről az ilyen kemény edzés, jobb lenne átnevezni a Keszi Íjászokat talán Tohonya Íjász klubnak! Ezen aztán jót derültünk, némi malíciával gondolva saját fiatalságunk dicső múltjára??

Közben a bemutatók tovább folytak, láthattuk a lovakkal való bánásmódot, és lassan a Levédek is sorra kerültek. Egy élő képpel kezdtek, természetesen a szaru kürt zengzetes hangjára. Nagyon látványos módon csete-patét imitáltak, amibe jól koreografált szablyás verekedés volt bukfencekkel tarkítva, a végén nyílzáport és hajító dárdákat zúdítva a feltételezett ellenségre.

Ezután változó alakzatokba szórták a nyílvesszőket a célokra, még fekve is lőttek! Barátaink igencsak kitettek magukért, gratulálunk nekik és vezetőiknek Fellner Miklósnak és Oláh Istvánnak.

Végezetül lovas íjász bemutató következett, ami a nagyon szép bőrvértes felszerelésekbe öltözött prém sapkás, bőrsisakos harcosok Honfoglaláskori íjhasználatát idézte meglehetősen meggyőzően.

Nem volt nehéz elképzelni az ellenséget, akinek ereiben igencsak megdermedt a vér, a felé száguldó hatalmasan kiáltó íját feszítő és nyilakat zúdító harcos látványától !

Ami tényleg jó érzést váltott ki bennünk, hogy a végén nagyon fiatal talán 9-10 éves gyerekek is bemutatóztak, teljes komolysággal és odaadással, ami azt jelenti, hogy a hagyomány őrzés folytatódik!

Ezekkel az érzésekkel búcsúztunk Tinnyétől,és a Pilisi Medvék Hagyományőrző Lovasíjász Csapattól, megköszönve nekik a látványt és a szíves vendéglátást.

Lejegyezte :

Mogyorósi Imre törzsfőnök,

és Berlinger Gábor

Képek

Ajánlott cikk: http://www.tinnye.hu/altalanos-hirek/hagyomany-es-sport-bemutatkoznak-a-tinnyei-lovasijaszok/

Videó az eseményről:

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva