Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Első fellépésünk

2011. esztendő Ígéret havában egy szíves invitálást kapott a Keszi Íjászok csapata. A Történelmi Vitézi Rend kinyilvánította, hogy a vitézi majális rendezésekor szívesen látná a Keszi Íjászokat egy bemutatóra! Úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk a feladattal. Közös megbeszélés alapján sikerült is egy rövid és talán mutatós nyílzáporos jelenetet kimunkálnunk. A próbák során még finomítottuk, csiszolgattuk az élő képet.

A gyakorlások végén összeállt a koreográfia, és az előadás természetesen a honfoglalás korabeli ?csodafegyver? a visszacsapó íj működésének, és teljesítményének bemutatásán alapult.

A meghívás Sóskútra, a Tanyasi Lovas udvarba szólt. A kijelölt nap reggelén, 14-én szombaton felmarkoltuk fegyverzetünket, élesre töltöttük tegezeinket a csapatzászlónk és korhű öltözékünkben elindultunk. Kedves tagtársunk Molnár Andris (mint beépített emberünk) jól ismerte a helyszínt, mivel elkövetkezendő lovas íjász életéhez ezen a helyen tanulja mostanában az alapokat.

Megérkezvén, meglepően nagy élet fogadott minket, a vitézi rend és kedves családtagjaik érdeklődve fogadtak (természetesen közöttük is van pár beépített emberünk, Virágh Szabolcs és Horváth Domi személyében, akik maguk is vitézek).

Zászlónk kitűzése után, még tartottunk egy kis emlékeztető bemelegítő lövészetet. Nem messze tőlünk viszont Endzsel lovas íjászai éppen edzést tartottak, ezért kicsit furcsán éreztük magunkat, mint amatőrök a profik között.

De aztán teljes figyelmünket a saját feladatunk végrehajtására összpontosítottuk. Nos megtörtént a bemutató, amely a külső megfigyelők szerint is egész elfogadhatóra sikerült! Talán az erről készült video felvétel is erről tanúskodik.

Ezután már felszabadulva, megkezdődött az érdeklődő vitézek számára az íj használatának magyarázása, és az öröm lövészet.

Közben az elkészült pörkölt is az üstben várakozott, nem hiába ! Eleget téve a szíves invitálásnak, itt is helyt álltunk?!

Feltöltődve energiákkal mi a ?kemény mag?, körül néztünk, hogy mit lehetne még ezen a kiváló íjász pályán kipróbálni ?! Úgy döntöttünk hogy a terep akadálypálya íjászcélok leküzdésével az erdőben éppen megfelelő lesz! Nosza András barátunk vezetésével nekiindultunk. Ő már ismerte a feladatokat, hogy melyik célt ,milyen test helyzetben kell leküzdeni. Szerencsére az erdőbe lőtt nyilak mind megkerültek, sőt még a sajátunkon kívül is találtunk egy karbon veszőt, amit aztán a közben az erdőben megjelenő csinos íjász hölgynek közös erővel odaadtunk. Mint kiderült a kezében egy bazi nagy fagereblyével éppen ennek megkeresésére készült ! Ezzel bebizonyosodott, hogy szemünk a pályán volt!

Az akadály pálya időbeni leküzdésével nem hiszem, hogy komolyan veszélyeztettük a helybéliek teljesítményét, de mindenesetre nagyon jól szórakoztunk!

Jelen sorok írójának ezek után már haza felé kellett indulnia, hiszen a magunkkal hozott unokát is vissza kellett szolgáltatni jogos szüleinek! Vissza tekintve az ott maradt íjász társaim még sokáig pendítettek, kihasználva a változatos lehetőségeket!

Még egyszer köszönjük a Vitézi Rendnek a szíves meghívást, és az Endzsel törzsnek a kiváló helyszínt és a lehetőséget!

Bővebb képtár itt található!

Lejegyezte :

Mogyorósi Imre

törzsfő

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva