Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa141
mod_vvisit_counterTegnap159
mod_vvisit_counterEzen a héten571
mod_vvisit_counterMúlt héten896
mod_vvisit_counterA hónapban2049
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3080
mod_vvisit_counterÖsszesen450714

Jelenlegi látogatók: 4
Ma: 2018 aug. 15

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Íjászbemutató a NSj Gimnázium diákjai számára

A budakeszi Nagysándor József Gimnáziumtól újra felkérést kaptunk, hogy a Sportnapok keretein belül azon diákok számára, akik a hagyományőrzés és íjászat iránt érdeklődnek, egy harcászati bemutatót tartsunk. Természetesen örömmel fogadtuk el a felkérést, hiszen fontos célkitűzésünknek tekintjük az ifjúság oktatását, mind honfoglaló eleink harcászatának, mindennapi életének és hagyományainak bemutatását, mind korai történelmünkből érdekes epizódok és összefüggések elmesélését.

 

Május 20-án látogattak meg minket gyakorlóterünkön a gimnázium diákjai, szokásos Huj-huj Hajrá köszöntéssel fogadtuk őket, amelyet utána meg is tanítottunk nekik.  Czeiler Zsolt íjásztársunk a honfoglalásról mesélt a gimnazistáknak, a hosszú út viszontagságait szemléltetve. Törzsfőnk, Mogyorósi Imre a honfoglalás és a kalandozások harci cselekményeiről mesélt, kiemelve legfontosabb ütközeteink történetét, majd felolvasta a modanai ima teljes szövegét, amelyből általában a "Magyarok nyilaitól védj meg minket" rész ismert, melyhez hasonlóan a következő évszadban fél Európa imádkozott, amikor megjelentek eleink csapatai. A történelmi tájékoztató után Berlinger Gábor a magyarok harcművészetéről, taktikájáról, fegyverzetéről beszélt, miközben bemutattuk egyesével eleink fegyvereit.

A történelemóra után következett az íjászbemutatónk, különböző alakzatokba fejlődve, térdelő, fekvő lövészetet mutattunk be, mely végén két oldalról 3-3 fütyülős vesszőt lőttünk ki a hangzást szemléltetve. A bemutató után mindenki kezébe vehette a kiállított fegyvereket: íjakat, szablyát, kelevézt, fokost, karikásostort és ki is próbálhatta. A jó erőben lévő srácok a kelevézhajításban is ügyeskedtek, a lányok még a karikásostort is kipróbálták több-kevesebb sikerrel. A fő attrakció természetesen az íjászat volt, 5 oszlopban gyakorolhattak a diákok és röpke fél óra után egyre sűrűbben közelítették meg a céltáblák belső részeit. A nyári kánikulai idő ellenére mindenki szorgosan íjászkodott, jó hangulatban telt el a mintegy 2 órás látogatás. A lövészet után közös csoportkép készült és a fotózás után a gimnázium csapata íjászköszöntéssel búcsúzott el tőlünk.

KÉPGALÉRIA

Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva