Facebook

Látogatóink

2010. október 10. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa98
mod_vvisit_counterTegnap152
mod_vvisit_counterEzen a héten98
mod_vvisit_counterMúlt héten987
mod_vvisit_counterA hónapban2585
mod_vvisit_counterMúlt hónapban4012
mod_vvisit_counterÖsszesen455262

Jelenlegi látogatók: 6
Ma: 2018 szept. 24

Szavazások

Miért fontos a hagyományőrzés?
 

Gyakorlótér szabályzat

Tartalomjegyzék
Gyakorlótér szabályzat
Lőtéri szabályzat 3. rész
Lőtéri szabályzat 2.
Minden oldal

A Keszi Íjász Hagyományőrző Egyesület

gyakorlóterének szabályzata

 

A felszerelés és használata

A sporteszköz - az íj - nem gyerekjáték, ezért ugyanolyan felelősségtudattal kell kezelni mit egy valódi lőfegyvert.

A gyakorlótéren csak hibátlan felszerelést szabad használni.

Minden gyakorlás, illetve verseny előtt ellenőrizni kell a felszerelés épségét:

 • ne legyen az idegen (húron) szálszakadás, sérült bandázsolás,
 • az íjon repedés,
 • a nyílvesszőn repedés vagy törés,
 • a nockon repedés vagy törés,
 • a tollakon szakadás, ragasztási hiányosság,
 • a nyílhegyen lazulás.

Az íjász csak a saját alkatához, fizikai erejéhez, képességeihez megfelelő méretű és húzóerejű íjat használhat.

 

Lövészet közben:

 • TILOS a vessző nélkül kihúzott í jat ?elengedni?, mert az károsítja az íjat, és az íjászra, és a közelben tartózkodókra balesetveszélyt jelent!
 • Az íjat csak a lőállásban, és csak célra tartva lehet kihúzni szabad kihúzni.
 • az idegre (húrra) helyezett vesszővel közlekedni, a lőállásban forgolódni TILOS!
 • íjászat gyakorlása során a csapattársak kötelesek odafigyelni egymás és a lövések biztonságára.
 • a lőállásban lévő íjászt, társai és a kísérők nem zavarhatják.
 • a kísérő viselkedéséért a hozzátartozó íjász felelős.
 • minden íjjal lőtt sérülésért, az adott lövést leadó íjász felelős!
 • a közös felszerelésben, a pálya tartozékai ban okozott kárért, az esetlegesen személyi sérülésért az azt okozó személy teljes felelősséggel tartozik.

A kisebb sérülések (pl.: a felszerelés vagy a berendezések javítása során keletkező kisebb vágás, szúrás, stb.) esetén a sérültet elsősegélyben kell részesíteni. A sebet fertőtleníteni, majd kötözéssel vagy sebtapasszal el kell látni.

Nagyobb sérülés esetén a lövészetet azonnal le kell állítani. A sérültet megfelelő elsősegélyben kell részesíteni. Súlyosabb sérüléskor a mentőket kell hívni.

 

Íjjal lőtt sérülés esetén a rendőrséget is ki kell hívni. A hatóság megérkezéséig a lövészetvezetőnek intézkednie kell a nyomok megőrzésére.

 

 

 

A gyakorlótéren az íjászatot csak abban az esetben szabad megkezdeni, ha meggyőződtünk:

 • a terület épségéről,
 • a vesszőfogók biztonságos elhelyezéséről,
 • azok rögzítéséről, valamint arról, hogy a lőtávolon belüli körzetben idegen személyek nem tartózkodnak.

Csoportos íjászat (két főnél több) esetén a megjelentek közül lövészetvezetőt kell kiválasztani, aki irányítja a lövészetet. Lövészetvezető csak nagy íjász gyakorlattal, a többiek előtt emberi tekintéllyel bíró személy lehet. Ő jelzi a lövészet kezdetét és végét, mikor az íjászok a céltáblához mehetnek, hogy nyilaikat kiszedjék. Semmilyen körülmények között nem lőhet senki, ha valaki a céltáblák közelében tartózkodik. A nyilak lepattanhatnak a célról, vagy letérhetnek a pályájukról. A lővonalnak egyenesnek kell lennie, nem lépcsőzetesnek. Ha a csoportban az íjászok nem ugyanolyan távolságra lőnek, akkor a legbiztonságosabb megoldás, egy lővonal kijelölése és a céltáblák különböző távolságba helyezése.

Lövészetvezető az alábbi személyek valamelyike lehet:

 • Mogyorósi Imre
 • Molnár András
 • Berlinger Gábor
 • Horváth Domokos

Amennyiben a fenti személyek közül egyszerre többen is részt vesznek az edzésen, a sorban előbb álló minősül a foglalkozás vezetőjének.

Amennyiben a nevezett személyek közül foglalkozásvezetői minőségben senki sincs jelen, a foglalkozás nem minősül edzésnek, az ott történtekért a Keszi Íjász Hagyományőrző Egyesület nem vállal felelősséget.

Látogatók, nézők kizárólag a lővonal mögötti területen, a lővonaltól legalább 3 méterre tartózkodhatnak.

Egyesületi tag akkor vehet részt az edzésen, ha előzőleg aláírásával tudomásul veszi a Lőtéri Rendben foglaltakat, és nincs három hónapnál régebben lejárt tagdíjtartozása.

Nem egyesületi tag akkor vehet részt az edzésen, ha a foglalkozásvezető engedélyezi, valamint aláírásával tudomásul veszi a Lőtéri Rendben foglaltakat.

A nyilat csak akkor szabad az idegre helyezni, ha az íjász már a vonalon áll és a lövészet vezetője által leadott szabad jelzés megtörtént.

Az íjászok csak a vonalnál állva húzhatják fel az íjaikat. Nem szabad átlósan feszíteni (egy olyan cél felé, ami nem egyenesen előtte van).

Az íjász nem feszíthet, míg megzavarhatja a mellette lévőt a lövésben. Ajánlatos az íjat függőlegesen tartani, mivel bármilyen horizontális kidőlés- legyen az jobbra vagy balra- zavarhatja a másik íjászt.

Ha egy nyíl leesik a vonal elé az íjásznak meg kell várnia még a mellette levők lőttek, és csak azután veheti fel a nyilat.

A kilőtt vesszők vesszőfogóból történő kihúzása, valamint az ellőtt vesszők keresése, illetve a vesszőfogók egyéb okból történő megközelítése egyszerre történik. Ez idő alatt a lövészet szünetel!

Vigyázni kell, hogy mikor valaki a célból vesszőt távolít el, ne álljon mögötte senki. A hirtelen kirántott vessző ugyanis a mögöttünk állókat megsebezheti. Az íjásznak a cél mellett állva kell a nyilakat kiszedni.

Egy embernek a céltábla előtt kell állni mindaddig, amíg a többiek az elveszett nyilakat keresik, ha ez nem megoldható, akkor az íjat a cél elé keresztbe le kell tenni, jelezve ezzel a többieknek, hogy a cél foglalt.

Abban az esetben ha a lövészetvezető edzés közben távozik a helyszínről, másik rangidős személynek kell átvennie a tisztséget.

Csoportos íjászatot lövészetvezető nélkül gyakorolni TILOS!

A gyakorlótéren való szemetelés TILOS!

Ameddig tart az íjászedzés, addig az oldalt való szaladgálás TILOS, aki befejezte a lövészetet, az a lővonal mögött minimum 3 méterrel leülhet és beszélgethet úgy, hogy a lövészetet folytatókat nem zavarják.Keszi Íjászok  @  2010

Minden jog fenntartva